Приходите на Huawei с 23% ръст за полугодието въпреки ударите на САЩ

Американските санкции обаче може да повлияят на финансовите резултати на компанията в краткосрочен план

Снимка: БТА
12:07 30.07.2019
Приходите на китайската компания Huawei Technologies за първата половина на годината са нараснали с 23.2% спрямо същия период на миналата година, предава Reuters, уточнявайки, че скокът е по-голям от този през 2018 г. спрямо 2017 г. (тогава бе регистрирано повишаване на приходите с 15% на годишна база). Увеличението става факт въпреки мощните атаки срещу производителя на смартфони и телекомуникационно оборудване от страна на САЩ.

От финансовите резултати на компанията става ясно, че приходите ѝ за шестте месеца до юни са се увеличили до 401.3 млрд. юана (58.28 млрд. долара). За сравнение преди година те са се равнявали на 325.7 млрд. юана (51.5 млрд. долара). Доставките на смартфони са достигнали 118 млн. единици, което представлява 24%. 

Веригата на доставки на Huawei бе прекъсната, след като компанията попадна в „черния списък“ на САЩ. Вашингтон твърди, че оборудването на китайския производител е опасно за националната сигурност, тъй като дава възможност на властите в Пекин да извършват шпионаж. Напрежението ескалира, когато през май американската администрация забрани на местните фирми да продават своите продукти на Huawei

Рестрикциите дойдох на фона на задълбочилата се търговска война между САЩ и Китай. Санкциите бяха облекчени този месец, след срещата между президентите на двете страни Доналд Тръмп и Си Дзинпин, които се споразумяха за подновяване на преговорите. 

Обяснението на Huawei за ръста на приходите е свързано с добрата основа, която компанията е поставила по-рано. „Това не означава, че няма да имаме трудности занапред“, казва Лина Хуа, председател на Huawei. По негови думи санкциите на САЩ може да повлияят на растежа в краткосрочен план. 

Миналия месец основателят на компанията Рен Женгфей заяви, че въздействието от „черния списък“ е по-лошо от очакваното. По думите му това може да коства 30 млрд. долара приходи на Huawei през тази година, а през 2020 г. те да останат на нивата от 2018 г. (около 100 млрд. долара). 

Според анализатори, в помощ на сегашния ръст на приходите са се оказали силните продажби на смартфони у дома и новите договори за 5G оборудване. Доклад на Canalys потвърждава лидерството на Huawei на смартфона пазара в Китай, докато в чужбина има лек спад в сравнение с предходната година. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | приходи | смартфони | Huawei | финансови резултати | черен списък

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини