Хуманитарната криза в Афганистан се задълбочава

ООН търси 600 млн. долара, с които да подкрепи страната след спрените дарения от Запада

Хуманитарната криза в Афганистан се задълбочава

Снимка: БТА

1552 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Организацията на обединените нации свиква конференция в Женева този понеделник в опит да събере повече от 600 милиона долара за Афганистан, предупреждавайки за задълбочаваща се хуманитарна криза там. Дори преди завземането на Кабул от талибаните миналия месец, половината от населението – или 18 милиона души – са били зависими от помощта. Изглежда, че тази бройка ще се увеличи заради суша и недостиг на пари и храна, предупреждават служители на ООН и групи за помощ.

Ситуацията за гражданите се усложни след поемането на контрола над страната от войнствените талибани, които прогониха подкрепяното от Запада правителство. Това доведе до внезапно спиране на милиарди долари чуждестранни дарения и доведе до по-голям натиск върху програмите на ООН.

Според изчисленията 93% от афганистанците не консумират достатъчно храна, най-вече заради недостиг на пари. Затова около една трета от търсените 606 милиона долара ще дойдат от Световната програма на ООН за прехраната.

Междувременно Организацията на обединените нации също изпитва сериозни затруднения. „В момента ООН дори не може да изплаща заплатите на собствените си работници“, коментира генералният секретар Антонио Гутериш.

Подкрепи Economic.bg