„Хювефарма“ започва промишлено производство на масла от микро алги

Новото производство се осъществява във ферментационния завод на компанията в Пещера

„Хювефарма“ започва промишлено производство на масла от микро алги

Снимка: Twenty20

6378 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

„Хювефарма“ създаде нова фирма, фокусът на която е производство на омега-3 масла, получени от микро алги, предназначени за прилагане като функционални добавки за здравословно хранене. Това става ясно от седмичното издание на специализирания журнал Animal Health, изготвяно от IHS Markit.

Използвайки капацитета на съществуващите производствени мощности на „Хювефарма“, Huve Nutraceuticals ще допринесе за увеличаване на консумацията на омега-3 масла от микро-алги, като по този начин ще съдейства за намаляване на зависимостта от рибени омега-3 масла. Фирмата ще произвежда и продава съставки за здравословно хранене, получени от микроорганизми и микро-алги, такива като омега-3 DHA/EPA липиди, протеин, екзополизахариди и арахидонова киселина (ARA). Тези съставки ще се продават под търговските марки HuvePrime и HuvePure.

Въпреки че целевият пазар ще бъдат храните за новородени и бебета, както и хранителния сектор, фирмата също така ще произвежда чрез ферментация омега-3 масла и арахидонова киселина, предназначени за прилагане в храни за домашни любимци и аквакултури.

Докозахексаеновата киселина (DHA) играе ключова роля за развитието на мозъка, централната нервна система и очите при хората и други бозайници в ранна фаза на своето развитие.  Например, чрез изследвания е доказано, че добавянето на DHA към фуража на конете води до подобряване на здравословното им състояние, кожата, косъма, имунитета и възпроизводителните способности на животните.

Арахидоновите  киселини (ARA) са също критични за развитието на бозайниците и обикновено се добиват от ленено семе, рапица, царевица, соя и царевично олио, но там са в значително по-ниска концентрация.  Маслото от арахидоновите  киселини HuvePure се произвежда чрез ферментация от специално селектиран вид гъба (Mortierella alpina), която се отглежда при контролирани условия и осигуряват висока честота и бионаличност на продукта.

„Хювефарма“ разполага с общ ферментационен капацитет от над 10 000 м3.

Новото производство се осъществява във ферментационния завод на компанията, намиращ се в град Пещера - един от най-големите и модерни ферментационни заводи в Европейския Съюз. Неотдавна „Хювефарма“ стартира продажбите в този нов бизнес сегмент и според фирмата „първите реализирани резултати надхвърлят очакванията“.

Huve Nutraceuticals цели да предлага омега-3 масла, получени на база микро-алги, като алтернатива на рибеното масло, което се получава от преработка на уловената риба, докато компанията произвежда тези масла в контролирани ферментационни условия, което не оказва отрицателен ефект върху все по-намаляващата популация от риба в световен мащаб.

„Хювефарма“ декларира: „В производствения процес се използва високо-пречистена вода, което означава, че няма замърсители като тежки метали, наночастици от пластмасови изделия, токсини или други опасни компоненти, често откривани в омега-3 киселините, получени от рибено масло. Значителна част от енергията използвана за това производство се добива от възобновяеми източници.”

Thomas Brudenell-Bruce, изпълнителен директор на Huve Nutraceuticals, коментира: „Ние имаме за цел да станем въглеродно-неутрални през следващите 10 години. Надяваме се, че с производстрвото на омега-3 масла чрез ферментация ще дадем своя принос за справяне с намаляващите световни рибни запаси и ще помогнем за увеличаване потреблението на есенциални мастни киселини от нерибни източници. Омега-3 маслото, получено от микро-алги, не е ГМО, не съдържа глутен и е разработено на основата на органична екстракция.“

Голямата част от приходите на "Хювефарма" са от производство и продажба на ветеринарни продукти, ензими, пробиотици, фуражни добавки и ваксини за животновъдството , докато здравето на хората представлява по-малкият сегмент от дейността на фирмата. С новото бизнес направление за омега-3 масла ще  се постигне  допълнително диверсифицирне и увеличаване на приходите.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg