И братът на Борис Джонсън подаде оставка като министър и депутат

Той е поддръжник на оставането на страната в ЕС

И братът на Борис Джонсън подаде оставка като министър и депутат

Джо Джонсън

Снимка: БТА

Джо Джонсън, по-малкият брат на премиера Борис Джонсън, се отказва като депутат от консерваторите и министър, заявявайки, че е „разкъсан между лоялността към семейството и националния интерес“.

Бизнес министърът и депутат от Орпингтън пусна статус в Twitter, че има "неразрешимо напрежение" в неговата позиция.

Джо Джонсън гласува за оставане в ЕС на референдума през 2016 г., припомня Би Би Си.

Той подаде оставка като министър при Тереза Мей миналата година в противовес на сделката за Brexit, която тя постигна с Брюксел.

Но отново стана член на правителството през лятото, след като членовете на Консервативната партия избраха брат му Борис Джонсън за лидер.

На последните общи избори Джо Джонсън зае мястото в парламента от Орпингтън с мнозинство от 19 453 гласа.

Припомняме, че преди ден Борис Джонсън изключи от партията си 21 членове на парламента, които не го подкрепиха в гласуванията за Brexit. Дни по-рано пък консервативни депутати започнаха да напускат постовете си в знак на несъгласие с неговата политика. Така партията на Джонсън загуби и без това крехкото си мнозинство в Камарата на общините. Вчера късно вечерта депутатите приеха закон, с който забраниха на правителството Brexit без сделка. Днес се очаква той да мине и през горната камара - Камарата на лордовете.

Също така Камарата на общините отхвърли идеята на Джонсън за предсрочни избори, които той настояваше да се проведат на 15 октомври.
Коментари: 0