И CEZ обжалва решението на КЗК за ЧЕЗ

Преди това жалба до ВАС подаде кандидат купувачът „Инерком България“

И CEZ обжалва решението на КЗК за ЧЕЗ
Чешката енергийна компания CEZ Group е входирала жалба до Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което бе забранено на „Инерком“ да купи ЧЕЗ. Това става ясно от изказване на главния финансов директор на CEZ Мартин Новак, цитирано от чешките медии. Той припомни, че подобни действия е предприел и кандидат купувачът на българските активи.

CEZ подписа договор за продажба на българските си дейности през февруари 2018 г. Това предизвика силни политически сътресения в България, като имаше правителствена и парламентарна намеса, променяха се скоростно закони, а в един момент правителството беше готово да участва в сделката. Притесненията на мнозина са, че „Инерком България“ е сравнително малка компания, без предишен опит в управлението на такава стратегическа електроразпределителна мрежа и без предварително набавени средства за финализиране на сделката.

В предварителния договор между CEZ и „Инерком“ е записано, че плащането трябва стане най-късно 9 месеца след подписването на предварителния договор, или около октомври тази година. В сделката бяха замесени имената на ПИБ, Уникредит и ББР, като само първата обяви официално, че е готова да участва във финансирането. При изслушването в Комисията по енергетика собственикът на „Инерком България“ Гинка Върбакова заяви, че има предварително споразумение с голяма международна банка, но все още не е ясно коя.

През юли обаче КЗК реши, че няма да позволи тази сделка, тъй като е налице „хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи“.

„Това не е съвсем логично на пръв поглед“, казва Смит. Според него съдът в крайна сметка ще реши в полза на CEZ и „Инерком“.
Коментари: 0