И Долната камара в Лондон поиска оставане в митническия съюз на ЕС

Така и двете камари на британския парламент се противопоставиха на премиера Тереза Мей

И Долната камара в Лондон поиска оставане в митническия съюз на ЕС

Снимка: БТА

3842 ~ 2 мин. четене

И Долната камара на британския парламент се противопостави на плановете на премиера Тереза Мей страната ѝ да напусне митническия съюз на Европейския съюз. Така Мей е все по-застрашена да бъде свалена от поста чрез вот на недоверие от собствената си Консервативна партия.

Камарата на общините (Долната камара) на британския парламент гласува и прие необвързващо предложение към британското правителство законопроектът за Brexit да се промени така, че Великобритания да не излезе от митническия съюз на ЕС след 29 март 2019 г., съобщи The Guardian.

Решението на Долната камара, което повтаря сходно такова на Горната (Камарата на лордовете) от преди дни, показва, че проевропейски настроените членове на управляващата Консервативна партия имат достатъчно подкрепа, за да надделеят над Мей по темата за оставането в митническия съюз.

Интересното е, че след като на 19 април 24 консервативни депутата от Камарата на лордовете се присъединиха към колегите си от опозиционната Лейбъристка партия, за да поискат оставане в митническия съюз на ЕС, то сега правителството нареди на депутатите си в Камарата на общините да гласуват с „Въздържал се” по темата. Така този път искането Тереза Мей да си промени позицията за оставането на Великобритания в митническия съюз беше прието без разкол в Консервативната партия.

Своеобразното бламиране на Мей от двете камари на британския парламент я прави уязвима на един потенциален вот на недоверие срещу нея и правителството ѝ. Вчера чуждестранните медии писаха, че британският премиер е била предупредена от привърженици на т.нар. „твърд Brexit” в партията ѝ, че ако правителството реши Великобритания да остане в митническия съюз на ЕС, то тя може да бъде свалена от поста чрез вот на недоверие.

Подкрепи Economic.bg