„Амилум България” даде старт на нова инвестиция за 200 млн. лв.

Очаква се работните места в завода да се увеличат с още 300

„Амилум България” даде старт на нова инвестиция за 200 млн. лв.
3746 ~ 2 мин. четене

„Амилум България даде старт на изграждането на нови производствени мощности в предприятието си за преработка на царевица в Разград. Инвестицията е в размер на 200 млн. лв. и се очаква да разкрие още 300 работни места, съобщиха от компанията. След разширението преработващият капацитет на завода ще достигне 900 000 т царевица годишно.

По-голямата част от продукцията на предприятието ще бъде изнасяна за международните пазари и ще доведе до значителен положителен резултат за търговския баланс на България.

"Инвестициите вече са в истинската, реалната икономика и добавената стойност остава в България", каза премиерът Бойко Борисов на церемонията за първата копка. По думите му много по-добрата инфраструктура в България, както и по-доброто сътрудничество между бизнеса и институциите, създава условия за ново качество на инвестициите. Борисов даде пример с държавните субсидии за земеделските стопани – над 2.7 млрд. лв., „за да има царевица, за да има заводи, за да има работни места".

„С истински заводи, с работници, с производство ще сме сигурни, че когато спрат фондовете, икономиката ще е в състояние да поддържа необходимия икономически растеж", подчерта премиерът. Той припомни, че в процес на изграждане са коридорите 4, 8 и 10, които ще улеснят изнасянето на българската продукция към страните от Западните Балкани и Централна Европа.

„Ние сме изключително оптимистични за бъдещето – нашите цели са да затвърдим позицията на ADM Разград като основно преработвателно предприятие в Югоизточна Европа и водещ европейски производител на кристална декстроза.“, посочи Пиер Дюпра, Президент за Европа, Среден Изток и Африка и член на Изпълнителния съвет на ADM. “Нашият проект в Разград е важна инвестиция за бъдещото развитие на българското земеделие и преработвателна индустрия. Чрез увеличаване на капацитета за преработка на царевица, ние вече ще можем да отговорим на нуждите от повишеното земеделско производство в региона.“

Archer Daniels Midland Company днес отбелязва 25 години от приватизацията на предприятието за преработка на царевица в Разград. 


Приватизацията на държавното предприятие започва през пролетта на 1993 година като джойнт венчър между ADM и белгийската компания Амилум. По това време това е една от най- големите приватизационни сделки в България. През 2015 година, ADM придоби 100% от акциите и стана единствен собственик на завода в Разград, като след милиони в инвестиции успешно го интегрира в глобалният си бизнес за въглехидрати. 

Подкрепи Economic.bg