И общините поискаха рестарт на държавната програма за саниране

За връщане на програмата се заговори още в края на миналия месец

И общините поискаха рестарт на държавната програма за саниране

Снимка: МРРБ

1192 ~ 3 мин. четене

Националното сдружение на общините в Българсия (НСОРБ) настоява за рестарт на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това стана ясно след видеоконферентна връзка между регионалния министър Петя Аврамова и заместника ѝ Николай Нанков с председателя на сдружението Даниел Панов. Тримата договориха да се свика Съветът по децентрализация на държавното управление към Министерския съвет, съобщиха от ведомството.

Припомняме, че от Камарата на строителите в края на месец април първи поискаха връщане на държавната програма за саниране с аргумента, че тя ще осигури 250 000 работни места и именно строителството може да помогне на България да излезе от кризата, предизвикана от коронавируса.

„Санирането е една от най-високо оценяваните публични инвестиции. Хората одобряват това не само защото живеят в напълно реновирани домове, но и тъй като след санирането разходите им за отопление за по-малки комплекси“ са мотивите на кметовете за рестарт на програмата, казва Даниел Панов, председател на Управителния съвет на НСОРБ, пише „24 часа“.

„Искрено се надяваме да срещнем разбиране и подкрепа от премиера, за да продължи програмата”, каза Панов. Колегата му от Бургас Димитър Николов също е привърженик на рестарт на санирането, защото то е спечелило огромно доверие сред хората, удължавайки срока за експлоатация на старите.

Обвинение в картел

Въпросната програма стартира през 2016 г. и държавата наля 2 млрд. лв. за саниране на 2200 блока. В последствие обаче Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри множество нарушения, свързани с картели между фирми, участващи в програмата. Също така имаше голям брой свидетелства за некачествено поставяне на изолацията, която понякога дори биваше издухвана от вятъра заради липса на поставени крепежни елементи. А много експерти коментираха, че цените на квадрат, при които се сключват договорите за саниране, са нереално високи и не кореспондират с пазарните реалности.

Миналата година антимонополният орган глоби с 398 хил. лв. 27 фирми, за които е доказал, че са участвали в картел.

Трябва да отбележим, че в тази програма няма самоучастие от страна на собствениците, което предполага занижен контрол от тяхна страна и възможност за злоупотреби от страна на общини и фирми. По време на дебатите, предизвикани от искането на строителите за рестарт на програмата, се появи и идеята да има съфинансиране от страна на гражданите. Окончателно решение за връщане на програмата в действие все още няма, но зам-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков преди няколко седмици заяви, че „има готов механизъм, по който да продължим действието на Националната програма за енергийна ефективност“.

Сгради

В момента в България има утвърдени проекти за 3250 сгради на обща стойност 1.65 млрд. лв. с ДДС, които покриват изискванията на въпросната програма, по данни на Камарата на строителите. Общият брой на санираните блокове в страната по Национална програма за енергийна ефективност – от нейния старт през 2015 г. до 31 март 2020 г. – е 1854. През тази година пък се предвижда обновяването на близо 9000 жилища в 117 блока, става ясно от одобрен от Министерския съвет доклад за напредъка по изпълнението на държавната програма за саниране.

Общо 14 022 жилища в 195 многофамилни сгради са въведени в експлоатация през 2019 г. след тяхното обновяване по програмата. От въведените в експлоатация през миналата година 195 сгради, най-много са в Област София – 56, следва Пловдив с 24, Сливен – 16, Добрич – 16 и Хасково – 10.

В края на 2019 г. в процес на изпълнение на строително-монтажни работи са били 91 сгради с 6615 жилища. Предвижда се през 2020 г. да бъдат обновени още 8737 жилища в 117 блока, като последните обекти се очаква да бъдат завършени през 2021 г.

Коментари: 0