И шефът на HSBC със сметка в швейцарския ѝ клон

Над банката надвисват редица криминални обвинения, а печалбата ѝ значително се размина с прогнозите

И шефът на HSBC със сметка в швейцарския ѝ клон

Снимка: Guardian

176 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Изпълнителният директор на HSBC Стюарт Гъливер също има сметка в швейцарския ѝ клон, където държи премиите си. Това потвърди банката в отговор на репортаж на Гардиън, че Гъливер има 5 млн. паунда в сметка, контролирана чрез панамско дружество. В изявлението се изтъква, че Гъливер живее в Хонг Конг и плаща данъци там, но е финансово изряден към Великобритания. Не се споменава панамското дружество.

Подробностите около данъчния режим на Гъливер се появиха в същия ден, в който HSBC публикува годишните си резултати. Статията на Гардиън не предполага някакви неправомерни действия от страна на висшия банкер, но ще предизвика въпроси относно дейността на HSBC в бизнеса с данъчни консултации, съобщава BBC. По-рано този месец в медиите се появиха твърдения, че банката е помагала на свои клиенти да избегнат определени данъци, използвайки скрити сметки в швейцарския ѝ клон. Британската Комисия по финансов надзор, данъчните власти, швейцарската прокуратура и някои членове на бюджетната комисия в британския парламент вече разследват появилите се информации.

Миналия уикенд банката публикува извинение, подписано от Стюарт Гъливер, към своите клиенти и служители, добавяйки, че това е изцяло променило начина, по който тя провежда дейността си от 2008 г. насам.

Бившият директор на британското държавно обвинение Лорд Кен Макдоналд обяви, че HSBC е заплашена от криминални обвинения във Великобритания, свързани със скандала с укриването на данъци. Друг контролен орган - Кралският съвет заяви, че съществуват сериозни основания банката да бъде разследвана за данъчни измами. Той добави, че решението на Британската данъчна служба да не разследва скандала е "сериозен недостатък".

В правно становище, подготвено за потребителската организация SumOfUs, Лорд Макдоналд казва: "От доказателствата, с които разполагаме, изглежда съществуват достоверни данни,че HSBC Швейцария и/или нейни служители са били ангажирани в продължение на много години в изпълнение на систематични и печеливши тайни споразумения и криминална дейност, ощетявала хазната на редица държави."

"Характерът на корпоративно банкиране и банкиране на дребно на швейцарския клон на HSBC може да въвлече банката в сериозни трансгранични престъпления. Съществува все по-неотложна необходимост доказателствата да се разгледат от Британската данъчна служба в криминално разследване.", завърши бившият обвинител.

Въпреки че доказателствата са били предоставени на британските данъчни власти преди повече от 5 г., досега срещу банката не са предприети никакви действия.   

Заедно с финансовите си резултати HSBC ще публикува и размера на премиите, платени на висшите си служители. Гъливер е под натиск от някои депутати и определени акционери да се откаже от бонуса си, който може да достигне 1,3 млн паунда.

В същото време, кредитната институция обяви печалба, която значително се разминава с предварителните очаквания. Прогнозите бяха за 21,5 млрд. долара преди данъци, но отчетите показват 18,7 млрд. долара. Разминаването е значително, дори за банка с размерите на HSBC.

Пазарите реагираха силно негативно на резултатите и акциите на HSBC в Лондон се сринаха с близо 7% до 569,5 пенса, малко по-късно ограничиха спада си до 4,3%. За последната година пазарната капитализация на банката намалява с над 7% до 116 млрд. паунда.Подкрепи Economic.bg