И Борис Джонсън нападна Тереза Мей заради митническия съюз

Това е пореден тежък удар за британския премиер, след като британският парламент значително отслаби позициите ѝ

И Борис Джонсън нападна Тереза Мей заради митническия съюз

Снимка: БТА

2639 ~ 2 мин. четене

Британският външен министър Борис Джонсън неочаквано атакува премиера Тереза Мей и плана ѝ страната да остане в митническия съюз на ЕС след Brexit, пише The Guardian. Джонсън определи въпросния план като „лудост” и обясни, че така Великобритания няма да си върне контрола върху търговската си политика.

Външният министър, който отправи своята критика към Мей по време на посещение във Вашингтон, заяви, че е недопустимо Обединеното кралство да остане в митническия съюз. Изказването на Джонсън е най-ясният сигнал досега, че той е готов да подаде оставка от своя пост, ако Мей продължи да работи за оставане в митническия съюз на ЕС. Ако страната остане във въпросния съюз, тя ще трябва да събира вносни мита, определени от Брюксел, които ще отиват за бюджета на ЕС.

Едно потенциално оставане в митническия съюз на Блока би решило проблема как да се избегне въвеждането на твърда граница между Северна Ирландия, която е съставна част на Обединеното кралство, и Република Ирландия, която е независима държава. Политиците, поддръжници на т.нар. „твърд Brexit”, при който Лондон би прекъснал всякакви отношения с Брюксел, обаче настояват, че неразумно да се оставя отворена възможността за оставане в митническия съюз на ЕС. Конкретно Джонсън пък се аргументира, че членство на страната му в митническия съюз би направило много трудно сключването на споразумения за свободна търговия между Лондон и страни извън ЕС.

Това е пореден удар за Тереза Мей, която се сблъсква с все по-голямо политическо противопоставяне на своите планове и която дори беше заплашена от свои депутати, че може да я свалят премиерския пост.

През последните седмици първо Горната камара (Камарата на лордовете), а впоследствие и Долната (Камарата на общините) на британския парламент се обявиха за напускане на митническия съюз на ЕС. При гласуването в Камарата на лордовете дори се стигна до това 24 депутати от Консервативната партия на Мей да се присъединят към опозиционната Лейбъристка партия, за да се приеме решението. Това противопоставяне спрямо Мей накара някои нейни депутати да я предупредят, че могат да внесат вот на недоверие срещу правителството ѝ и да я свалят от поста.

В края на април Камарата на лордовете допълнително отслаби позициите на британския премиер, гласувайки законопроектът за Brexit да се промени по такъв начин, че парламентът да има последната дума какво трябва да направи Мей, ако споразумението, което договори с Брюксел, бъде отхвърлено от депутатите. Така депутатите вече могат да накарат Мей да се върне в Брюксел и да преговаря за друго споразумение или дори да свикат референдум относно условията, заложени в споразумението.

Коментари: 0