И земеделската комисия отхвърли спорния Закон за горивата

Секторът ще излезе на протест, ако не бъде изключен от обхвата на поправките

И земеделската комисия отхвърли спорния Закон за горивата

Комисията по земеделието и храните също отхвърли спорния проектозакон за горивата. На извънредно заседание днес текстовете не получиха подкрепа от нито един член - 9 гласуваха „За”, а останалите 9 „въздържал се”. Това е втората парламентарна комисия, която не пуска новия Законопроект за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произхода да минат.

"Първоначално не беше предвидено този закон да се гледа от земеделска комисия, но след като икономическата комисия го отхвърли, бе решено отношение по него да вземат и депутатите от Комисията по земеделие", посочи председателят на земеделската комисия Десислава Танева. Вчера зърнопроизводители се срещнаха с премиера Бойко Борисов, но разговорите останаха без резултат и от сектора добавиха, че са в стачна готовност.

Земеделският сектор заплашва с протести, ако фермерите не бъдат изключени от обхвата на промените. В проектозакона има изисквания за поставяне на нивомери в съдовете за съхранение на горива за селскостопанска техника, а според земеделците те са неизпълними. Поставянето на такива уреди, както и касови апарати и допълнителна техника, ще коства около 50 000 лв. на всеки стопанин, а изискваната банкова гаранция от 500 000 лв. за всеки, който иска да търгува, съхранява или превозва течни горива, е непосилна за повечето търговци.

На 28 март депутатите от икономическата комисия в Народното събрание отхвърлиха на първо четене законопроекта, внесен от политици от всички партии.

Промените обаче минаха на първо четене във водещата комисия - за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика, което означава, че ще бъде внесен в пленарна зала.

Коментари: 0