Авиоиндустрията върви към $84 млрд. загуби тази година

Загубите ще продължат да се трупат и догодина, прогнозира международната организация

Авиоиндустрията върви към $84 млрд. загуби тази година

Екипаж почиства самолет на летището в Рим

Снимка: БТА

Коронавирус кризата ще предизвика рекордни годишни загуби от 84 милиарда долара за авиационната индустрия, като 2020 г. ще е „най-лошата година в историята на авиацията“, заяви главният световен орган на сектора IATA.

Очаква се пътническият трафик на авиокомпаниите да нарасне с 55% през 2021 г. от ниското ниво през тази година, но ще остане с 29% под нивото си през 2019 г., заяви Международната асоциация за въздушен транспорт в актуализирана прогноза, цитирана от Ройтерс.

Тъй като възстановяването на въздушните пътувания набира темпове в Азия и едва започва да се рестартира в Европа и Северна Америка, авиокомпаниите отчитат разходи за много седмици изгубен бизнес, увеличаване на дълга и намалени перспективи за бъдещо търсене.

„Във финансово отношение 2020 г. ще се превърне в най-лошата година в историята на авиацията“, каза генералният директор на IATA Александър де Джуниак.

IATA прогнозира още 15,8 милиарда щатски долара удар за индустрията през 2021 г. - до общо около 100 милиарда долара загуби, дължащи се до голяма степен на пандемията - тъй като възстановяването на трафика остава далеч от нивата от преди кризата, а авиокомпаниите намаляват тарифите, за да привлекат пътници.

Дори и на пазарите, където честотата на заразяване от COVID-19 рязко е спаднала, авиокомпаниите все още се сблъскват с оставащите ограничения при пътуване и предпазливостта на потребителите.

Британската 14-дневна карантина, въведена за пристигащите пътници тази седмица, предизвика гневна реакция и заплахи от правни действия от страна на туристическата индустрия, на фона на съобщенията, че режимът скоро може да бъде разхлабен в полза на „въздушни коридори“ до договорени дестинации.

IATA настоятелно призовава правителствата да се въздържат от карантинни мерки, които възпират повечето пътувания, като се аргументира, че мерките за безопасност на борда, включително задължителните маски за лице, са адекватни.

„Тези мерки трябва да дадат увереност на правителствата да отварят границите си без карантинни мерки“, каза Де Джуниак.
Коментари: 0