IBM ще съкрати около 10 хил. служители в Европа

Решението е свързано с цялостното преструктуриране на бизнеса на американската компания

IBM ще съкрати около 10 хил. служители в Европа

Снимка: Pixabay

Американската компания IBM ще съкрати около 10 хиляди души, съобщава Bloomberg. Съобщава се, че съкращения ще има в Европа и ще засегнат приблизително 20% от служителите.

 

По-голямата част тях ще се извършат в страни като Великобритания и Германия, както и в Полша, Словакия, Италия и Белгия. Анонмни източници, цитирани от Bloomberg, отбелязват, че съкращенията на работната сила ще бъдат завършени през първата половина на 2021 г.

Решението е свързано с цялостното преструктуриране на бизнеса на IBM, което все повече се отдалечава от трудоемките, но по-малко печеливши операции на бизнес процесите. В същото време компанията се фокусира върху по-печеливши операции като облачни технологии и изкуствен интелект (AI), което ще ѝ позволи да насочи ресурсите си към най-обещаващите индустрии за растеж.

Най-засегнат от съкращенията ще бъде бизнесът с IT услуги на IBM, който се занимава с ежедневни инфраструктурни операции, като управление на клиентски центрове за данни и традиционна поддръжка на информационни технологии за инсталиране, експлоатация и ремонт на оборудване.

Коментари: 0