Идва ли краят на „Ислямска държава“

Какво следва след смъртта на лидера Ал Багдади

Идва ли краят на „Ислямска държава“

Снимка: БТА

2321 ~ 2 мин. четене
След новината за смъртта на дългогодишния лидер на "Ислямска държава" Абу Бакр Ал Багдади всички се запитаха за съдбата на терористичната групировка. Според някои експерти смъртта на Багдади може да се отрази силно на способността на ИДИЛ да действа. Други смятат, че гибелта му ще накара последователите му да нанасят нови удари и да създават хаос в Ирак, Европа и САЩ.

Светът реагира разнопосочно на новината, съобщена от американския президент Доналд Тръмп вчера. Някои лидери я определиха като повратна точка в борбата срещу тероризма, докато други омаловажиха значимостта на убийството.

Руското военно министерство заяви, че "няма надеждна информация за операцията на САЩ в Сирия". Според турския президент Реджеп Ердоган обаче убийството на Ал Багдади е повратна точка в борбата с тероризма. Афганистан и Израел приветстваха новината, а иранският министър на информацията Мохамед Джавад Азари - Джароми написа в Twitter, че "убийството на Багдади не е голяма работа, просто си убил собственото си творение". Франция и Великобритания са на мнение, че борбата все още не е приключила, а Япония и Австралия определят убийството като важна стъпка към мира и стабилността.

Според списание "Нюзуик" организацията вече има нов наследник, който бил назначен да ръководи "мюсюлманските дела" още през август от Багдади. Изданието пише, че Абдулах Кардаш вече би трябвало да е поел ролята на Багдади, макар, че тя е загубила много от значението си и в последно време 7не е била толкова голяма, а по-скоро символична. "Багдади беше само парадна фигура. Той не участваше в ежедневните операции и планирането им, а само даваше съгласието си", твърди източник на "Нюзуик".

Руските издания пишат, че гибелта на лидера на ИДИЛ не променя особено нещата. Последното оръжие на джихадистите е интернет пропагандата, тъй като днес "Ислямска държава" е само интернет организация. Халифатът е унищожен на терен от руските, сирийските, американските военни и кюрдите, а митът за непобедимостта на "войните на Аллах" е стъпкан.

Изданието "Взгляд" предупреждава, че в най-близко бъдеще терористичната заплаха в света може да нарасне ако Ал Багдади наистина е мъртъв, защото редица от най-радикалните му привърженици може да последват примера му и да сложат "джихадистки пояс". Американският министър на отбраната Марк Еспър е категоричен, че САЩ ще следят дали организацията ще се сдобие с нови лидери след премахването на главатаря.

Убийството на Ал Багдади обаче не слага край на групировката. Руският всекидневник "Известия" пише, че операцията на САЩ "напомня повече на пиар акция и по-скоро мирише на петрол", тъй като САЩ оставиха в Сирия войски да охраняват петролните находища и решиха да върнат там няколкостотин военни.Друго руско издание - "Независимая газета" прогнозира, че Вашингтон няма да отстъпи никому сирийския петрол.
Подкрепи Economic.bg