Почиващите в чужбина българи продължават да растат

За сметка на това чужденците в България продължават да намаляват

Почиващите в чужбина българи продължават да растат

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Броят на българските граждани, които са пътували в чужбина през септември, за да почиват, са с 3.2% повече спрямо същия месец на миналата година. Данните на НСИ показват, че след 2016 г. всеки следващ месец отчита ръст на българите, предпочитащи чужбина за своята почивка. През 2019 г. нарастванията са по-малки спрямо предходните години – между 2 и 7% всеки месец на годишна база, но това може да бъде обяснено с по-високата база, от която се прави вече сравнението.

През септември броят на тези хора надхвърля 230 хиляди, или 5.8% повече от септември 2018 г. Без да е изненада, най-много пътувания има в посока Гърция и Турция, а тези две дестинации са привлекли над 50% от всички почиващи навън българи. Германия, Сърбия и Северна Македония са другите дестинации с най-значителен брой пътувания на българи.

За сметка на това чуждите туристи продължават да намаляват. От петте месеца, на годината, които хващат изцяло или частично летния сезона – между май и септември, единствено през август имаше ръст на посещенията отвън с цел почивка и отдих. През останалите имаше спад, а през септември той е с малко над 3%.

Загубите при големите пазари за България – Русия, Румъния и Германия, през септември са между 12 и 28% на годишна база. Посещенията от Сърбия са намалели с 8%. Това обаче се компенсира частично от 27% ръст в Украйна, 16% в Полша, 9% в Турция и 4% в Македония.
Коментари: 0