Икономиката на ЕС се срина с 14.4%

Това са най-резките отклонения от началото на статистиката през 1995 г.

Икономиката на ЕС се срина с 14.4%

Снимка: Unsplash

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Второто тримесечие на 2020 г. беше белязано от мерките срещу COVID-19, заради които икономиките бяха блокирани, а веригите за доставки - разрушени. Това доведе до силни корекции на брутния вътрешен продукт (БВП) както на държавите от еврозоната, така и от целия Европейски съюз.

Икономическият растеж очаквано е отрицателен, достигайки -12.1% през второто тримесечие спрямо предходното. В ЕС понижи с 11.9% Спадовете на годишна база са съответно 15% и 14.4%, по предварителни данни на Евростат, статистическата служба на Европейския съюз. Това са най-резките отклонения от началото на статистиката през 1995 г. През първото тримесечие на 2020 г. БВП в еврозоната е намалял с 3.6%, докато в ЕС понижението е 3.2%.


Сравнено със сезонно коригирания БВП през периода април-юни тази година се наблюдава спад от 15.0% на годишна база в еврозоната и 14.4% в ЕС. Най-голямото потъване сред страните членки, за които има обявена информация, са Испания с понижение на БВП с 18.5%, в сравнение с предходното тримесечие. Икономиката на Португалия се сви с 14.1%, тази на Франция с 13.8%. Държавата с най-нисък спад е Литва, където БВП е паднал с 5.1% спрямо предишното тримесечие.

От института отбелязват, че тези данни за икономическия растеж са предварителни и подлежат на по-нататъшни корекции.

Коментари: 0