Икономиката на еврозоната процъфтява с отдавна невиждани темпове

Бизнес активността във валутния съюз отбелязва най-големия си ръст от 15 години насам

Икономиката на еврозоната процъфтява с отдавна невиждани темпове

Снимка: Pixabay

1088 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Бизнес активността в еврозоната през юни расте с най-бързия темп от 15 години насам, показват експресните данни на института IHS Markit. Това се случва, след като в последния месец 19-те страни от валутния съюз предприеха различни стъпки за отваряне на икономиките си на фона на ускорената COVID ваксинация. През изминалите седмици Франция отмени нощния комендантски час и задължителното носене на маска за лице на открито. В Италия вече може да се пие кафе и на бара, каквато е традицията там, а ресторантите на закрито подновиха работата си. Освен това в региона вече приветстват повече туристи.

Комбинираният PMI на IHS Markit за еврозоната, който разглежда активността както в производството, така и при услугите, достигна 59.2 пункта през юни спрямо 57.1 през май. Показанието над 50 е знак за повишаване на икономическата активност.

Икономиката на еврозоната процъфтява с темпове, които не се наблюдават от 15 години, тъй като бизнесът съобщава за нарастващо търсене, като подемът става все по-широкообхватен – от производствения сектор до услугите“, поясни Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

Европейската централна банка изчисли по-рано този месец, че еврозоната ще нарасне със скорост от 4.6% тази година и 4.7% следващата година. Тази перспектива е по-оптимистична от нейната собствена оценка от март. Икономическата несигурност обаче остава, най-вече поради по-заразния индийски щам на коронавируса.

Междувременно индексът на PMI за композитна продукция в най-голямата европейска икономика – германската, достигна 60.4 пункта през юни от 56.2 пункта през май. Това е 123-месечен връх.

По-нататъшното разхлабване на ограниченията срещу COVID-19 даде допълнителен тласък на възстановяването на германската икономика, като „светкавичният“ PMI се покачи стръмно до най-високия си връх за повече от десетилетие. И с мерките за ограничаване, които трябва да бъдат премахнати допълнително през юли, този силен тласък е напът да се пренесе към третото тримесечие“, заяви Фил Смит, асоцииран директор в IHS Markit, в изявление.

Подкрепи Economic.bg