Икономиката на Великобритания потъва вследствие на втория локдаун

Новините за ваксина срещу коронавируса връщат надеждите на страната, че може да излезе скоро от кризата

Икономиката на Великобритания потъва вследствие на втория локдаун

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Икономиката на Великобритания се сви до неузнаваемост през ноември, след като новата вълна от ограничения срещу COVID-19 порази огромната индустрия на услугите, пише Reuters. Според проучване обаче новината за ваксина срещу вируса връща надеждите на страната, че може и да излезе скоро от кризата.

След като икономистите от Reuters направиха бърз анализ върху последните данни от индекса на Composite Purchasing Managers’ (PMI), показател за растежа на частния сектор, ясно се вижда, че той е спаднал до минимума си отпреди пет месеца, достигайки 47.4 пункта през ноември, а за миналият месец той е бил 52.1. Това е първият път, когато измерителят пада под прага на 50 пункта, което реално е границата между растежа и пропадането. През юни индексът беше около това ниво.

Според икономистите обаче това са добри новини, защото те прогнозираха спадът през ноември да достигне 42.5 пункта.

Мнозина експерти смятат, че икономиката на Великобритания ще се свие още повече през четвъртото тримесечие, след като Борис Джонсън нареди Англия да бъде блокирана за четири седмици. Черната прогноза на анализаторите се засилва още повече, след като премиерът обяви, че след изтичането на срока на сегашните мерки ще бъдат наложени още по-строги.

Тези затваряния помогнаха на индекса в сектора на услугите да се свие до 45.8 пункта. От друга страна производството не беше толкова засегнато от мерките и успя да отчете покачване, достигайки 55.2 пункта, което всъщност е най-високото му ниво от 2018 г. насам.

Заради несигурността около търговско споразумение между Великобритания и Европейския съюз клиентите на британските фабрики решиха да увеличат поръчките си и да се презапасят, ако не се стигне до сделка, което допринесе изключително много за покачването на производителността.

Коментари: 0