Икономиката на Япония расте по-бавно от първоначалните данни

Има вероятност растежът да стане отрицателен в периода октомври-декември

Икономиката на Япония расте по-бавно от първоначалните данни

Снимка: БТА

Японската икономика нараства с по-бавни темпове през второто тримесечие, отколкото първоначално беше изчислено. Търговската война между САЩ и Китай е предизвикала понижаване на бизнес разходите, а ревизията на данните ще засили натиска върху централната банка да продължи със стимулите, пише Reuters.

Икономиката нарасна на годишна база с 1.3% за периода април-юни, което е по-слаба от предварителната оценка за 1.8%, показват ревизираните данни на статистиката.

Те обаче са в съответствие с прогнозите на анализаторите, анкетирани от Reuters.

„Има вероятност растежът да стане отрицателен в периода октомври-декември“, каза Изуру Като, главен икономист в Totan Research. „Ако притесненията за подобен отрицателен растеж се задълбочат (през следващите месеци), централната банка на Япония би могла да обмисли допълнително намаляване на лихвените проценти, които да преминат на отрицателна територия“, добавя той.

Капиталовите разходи са нараснали само с 0.2% спрямо предходното тримесечие, което е много по-ниско от предварителното отчетените 1.5% и средната прогноза на икономистите за 0.7% увеличение.

Стефан Ангрик, старши икономисти от Oxford Economics, заяви, че производителите намаляват разходите си през тримесечието на фона на повторна ескалация в търговските търкания между САЩ и Китай. „Инвестициите на непроизводителите, по-специално свързаните със софтуера, поддържаха стабилен растеж, но това не беше достатъчно да бъде напълно компенсирано свиването на разходите на производителите“, казва Ангрик в бележка.

Частното потребление, което представлява около 60% от брутния вътрешен продукт на Япония, нарасна с 0.6% спрямо предходните три месеца, което съответства на експресните данни.

Нетният износ - или износът, намален с вноса - изважда 0.3 процентни пункта от ревизирания растеж на БВП, сигнализирайки, че икономиката усеща проблемите от забавянето на глобалния растеж.
Коментари: 0