Икономисти искат затягане на правилата в офшорните зони

Бедните страни са най-големите губещи от данъчните райове

Икономисти искат затягане на правилата в офшорните зони

За нови глобални правила, които да принудят компаниите да отчитат данъците си във всяка една държава, настояват 300 видни икономисти, съобщава BBC.

Сред подписалите се в писмото са създателят на Парижката школа по икономика Тома Пикети и Ангъс Дийтън, който спечели Нобелова награда за икономика през миналата година.

Исканията им идват точно срещата във Великобритания, на която трябва да бъдат обсъдени мерките за борба с корупцията в световен мащаб. На нея ще присъстват политици от 40 държави, както и представители на Международния валутен фонд и на Световната банка.

Групата икономисти са изпратили писмо до световните лидери, като в него настояват Великобритания първа да предприеме действия, които да принудят корпорациите да разкриват повече информация за изплащаните налози.

Според икономистите именно бедните страни са най-големите губещи от данъчните райове.

След скандалните разкрития в Панамските документи пет от най-големите европейски икономики – Великобритания, Германия, Франция, Италия и Испания, се договориха да споделят помежду си информация за собствениците на офшорни компании.

Коментари: 0