Илън Мъск си върна обратно домейна X.com

Предприемачът се оттгели от компанията през 2001 г., засега няма яснота какви са бъдещите му планове за домейна

Илън Мъск си върна обратно домейна X.com
Илън Мъск обяви в Twitter, че отново е собственик на домейна X.com. За незапознатите – това е втората компания на визионера, която стартира през 1999 г. 

X.com е онлайн банка, предшественик на PayPal. Мъск е сред нейните основатели, но през 2001 г. изоставя както компанията, така и домейна. Днес, 16 години по-късно, имената Мъск и X.com са отново редом едно до друго. 

Онлайн платежната система PayPal е потвърдила пред Business Insider откупуването на домейна от предприемача с думите „имаме удоволствието да продадем домейна X.com на предишния му собственик Илън Мъск“. В добавка се изтъква, че бизнесменът не е придобил цялата компания за онлайн разплащания, а само притежавания от нея домейн. Няма информация за това в какъв размер е била инвестицията. 

Еднобуквените домейни са особено ценни, а сега яркият X.com е вече в ръцете на Мъск, който вече има свободата да прави с него каквото си пожелае. Засега обаче и той не е наясно с бъдещето му. „Без планове засега, но с голяма сантиментална стойност“, написа той в Twitter. Този ход може да е провокиран единствено от носталгия, но може и да крие намерението на Мъск да създаде изцяло нова компания. Напълно възможно е също така да използва домейна, за да промотира някой от своите „X” проекти – космическия SpaceX или електромобила Model X. 

Всичко това са предположения в сферата на спекулациите, за които следящите темата могат само да гадаят. Едно е ясно, Илън Мъск рядко се застоява дълго на едно място. Връщайки се обратно в 2001 г., когато обяви оттеглянето си от X.com, тъкмо тогава той изрече и думите „Предполагам, че можете да ме наречете сериен предприемач“. 

На нас остава да проследим следващия епизод от сагата с бизнес начинанията на визионера.
Коментари: 0