Ваксинираните българи няма да носят маски на закрито

Заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров ще бъде издадена в понеделник, но няма да важи за градския транспорт и моловете

Ваксинираните българи няма да носят маски на закрито

Снимка: Unsplash

8240 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

От понеделник, или най-късно вторник, ще бъде издадена заповед, според която задължителното носене на маски ще отпадне, но само за ваксинираните лица и само на определени места. Засега ваксинираните няма да носят маски във фитнеси, зали за спорт, фризьорски салони, малки търговски обекти и трудови колективи от 5-7 човека. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов на брифинг.

Маските остават задължителни в рисковите зони, определени от здравните власти – големите търговски обекти, градският транспорт, административни сгради и др.

Контролът ще се осъществява чрез представяне на сертификат за преминат курс на ваксинация, а по думите на д-р Златанов "носенето на една хартийка няма да е проблем". Общински служители, РЗИ и МВР ще правят изненадващи проверки, но спазването на правилата зависи основно от хората и тяхното самосъзнание, заяви Златанов.

Маски няма да носят и работещите в малки хранителни магазини, но това не важи и за клиентите им. Специфичните изисквания ще бъдат свързани с площта на магазините. Предвижда се персоналът на малки заведения също да не носи маски, ако е ваксиниран. 

Ще дадем основни параметри, които да се спазват и правото на РЗИ да решават казуси, които са специфични за района. Стъпваме на изследванията, че ваксинираните не преболедуват или боледуват много тежко и вероятността да предат вируса е много малка“, заяви Златанов.

Запазва се сегашният капацитет от 50% в концертни зали, кина и стадиони, обясни той, като допълни, че разхлабването на мерките за ваксинираните е въз основа на ниската заболеваемост. Страната ни е на 23 място по заболеваемост в ЕС.

Подкрепи Economic.bg