Индийската маслина - суперхраната на века

Индийското маслиново дърво има антимикробното и антиоксидантно действие

Индийската маслина - суперхраната на века

Снимка: Pixabay

Маслиновото дърво Olea ferruginea Royle е едно от най-важните овощни дървета в света. Известно е за лечение на инфекциозни заболявания. Изследователи от Университета на Азад Джаму и Кашмир в Пакистан предоставиха научни доказателства за полезните свойства на маслиновото растение.

Индийското маслиново дърво има антимикробното и антиоксидантно действие. Екстрактите от маслини от кора са с най-високо съдържание на фенол. По отношение на антимикробната активност, екстрактите от етанол и метанол показват инхибиторна активност срещу грам-положителни и грам-негативни щамове.

Маслинови дървета, които са от Мала Азия, са разпространени по цялото Средиземно море от 6000 г. пр. Хр. Листата на маслиновото дърво са използвани за първи път през древността за медицински цели. Днес то е известно със своите ползи за здравето.

Маслината също се превърна в основна съставка в средиземноморската диета, за която се доказа, че осигурява различни здравни ползи, особено за сърдечно-съдовата система и цялостното здраве. Предполага се, че консумирането на повече от четири супени лъжици екстра виржин зехтин всеки ден може значително да намали риска от сърдечно-съдови проблеми, като инфаркт, инсулт или дори смърт поради сърдечно заболяване.

Маслиновото масло, което се получава от плодовете на маслиновото дърво, е богато на вид мазнини, известни като мононенаситени мазнини. Поради своите антиоксидантни свойства, то може да предпазва от рак.

Консумирането на маслини, особено на маслиновото масло, естествено може да намали болката при хронични възпалителни заболявания, като например артрит. Също така маслините помагат за повишаване нивата на желязо в организма.

Коментари: 0