Индия приема „най-строгата“ интернет неутралност в света

Само преди месец същите правила официално спряха да действат в САЩ

Индия приема „най-строгата“ интернет неутралност в света

Снимка: БТА

2393 ~ 2 мин. четене
Индийските власти гласуваха препоръки за въвеждане на по-твърди мерки за интернет неутралност, които се определят от експертите като „най-строгите“ в света към момента. Любопитно е, че новината идва месец, след като администрацията на Доналд Тръмп пък сложи край на същите тези правила в САЩ

Мрежовата неутралност означава, че доставчиците на услуги трябва да третират еднакво целия терафик без да таксуват някои бизнеси и играчи на пазара по различен начин от други. 

Приетите в Индия препоръки изрично забраняват на операторите да намаляват скоростта на пренос на данни и налагат еднакви условия за всички видове услуги независимо от съдържанието. 

Индия е един от най-големите развиващи се пазари в света. Прогнозните статистики за юни сочат, че през този месец в страната вече е имало 500 млн. потребители на интернет. Населението ѝ е над 1.3 млрд. души и това подсказва голям потенциал за развитие. 

„Всички отклонения и нарушения на правилата за мрежова неутралност – които влизат в сила почти веднага – ще бъдат посрещнати със строги санкции“, коментира секретарят по телекомуникациите в Индия Аруна Сундаражан. 

Принципите за мрежова неутралност се считат за крайъгълен камък на свободния и отворен интернет, който осигурява достъп на всички и забранява всяка форма на дискриминация по отношение на данните. 

Актуализацията на мрежовите правила в Индия идва на фона на глобалния дебат по темата, отприщен с нова сила след решението на САЩ да свалят интернет неутралността. 

Междувременно битката за интернет неутралност в Индия стартира през 2015 г., когато бе закрита платформата Airtel Zero на телекома Airtel. Тя даваше на клиентите достъп до някои мобилни приложения безплатно – без да се таксува трафика на данни. 

Услугата, позната още като „нулев рейтинг“, бе използвана и от гигантите Facebook и Google. Те също бяха принудени да се откажат от въпросната опция. 
Подкрепи Economic.bg