Индия ще инвестира 180 млн. долара в петролни запаси

Властите имат идея да създадат стратегически запаси от 18 млн. тона черно злато

Индия ще инвестира 180 млн. долара в петролни запаси
236 ~ 1 мин. четене

Индия планира да инвестира допълнително 11,5 млрд. рупии или 180 млн. долара за петролни запаси, пише New Indian Express, позовавайки се на министъра на финансите Арун Джейтли. Властите в страната имат идея да създадат стратегически запаси от 18 млн. тона черно злато.

В изявление в парламента, финансовият министър на Индия е помолил за допълнителни средства за закупуване на петрол за първото стратегическо хранилище, което в момента се строи в Вашакхапатнам в щата Андхра-Прадеш от компанията Strategic Petroleum Reserves. В него ще може да се съхраняват 1,5 млн. тона петрол.

Още 2 хранилища се строят в щата Карнатака – в Мангалор (1,5 млн. тона) и в Падур (2,5 млн. тона), пише 3e-news. И двете хранилища са на финалния етап от строителството.

Освен това на етап планиране са и вторите по големина хранилища за петрол (за 12,5 млн. тона), които ще се намират Падур, Чандикхоле, Биканери, Раджкот.

Търсенето на петрол в Индия се удовлетворява от внос, който достига над 80%. Според прогнозата на Международната агенция по енергетика, през 2020 г. Индия ще стане най-големият вносител на петрол.

Подкрепи Economic.bg