Индия слива 13 петролни компании в единна корпорация

Стойността й ще превишава капитализацията на руската \"Роснефт\"

Индия слива 13 петролни компании в единна корпорация

Консултация за сливането на 13 национални петролни компании в единна корпорация започна в правителството на Индия, според индийското издание на The Economic Times, позовавайки се на източник в кабинета.

Според Министерството на петрола в момента "е стартирана оценка на перспективите за създаването на държавна корпорация, чиято пазарна стойност превишава капитализацията на руската"Роснефт".

Очаква се, че единната корпорация ще включва 13 държавни компании и ще се превърне в най-големия производител на петрол в страната - ONGC. Планираните за обединение компании включват най-голямата петролна рафинерия на страната Indian Oil Corporation, Bharat Petroleum Corporation, Hindustan Petroleum, GAIL, Mangalore Refinery and Petrochemicals (MRPL), Chennai Petroleum, Numaligarh Refinery и Oil India.

Изданието отбелязва, че индийското правителство през 2005 г. вече е обсъждало подобна идея, но тогава не е било изпълнена. Според него, общата пазарна стойност на само шест от големите компании в този списък, се оценява на 77 милиарда долара. Капитализацията на "Роснефт"е 54,7 милиарда долара.

Коментари: 0