Референдум в Сърбия за промени в конституцията

Въпросът за Косово остава на дневен ред

Референдум в Сърбия за промени в конституцията
3734 ~ 2 мин. четене

В Сърбия догодина със сигурност ще бъдат направени промени в конституцията, а освен за независимо правосъдие, гражданите ще се произнесат на референдум най-вероятно и за премахване на преамбюла за Косово в основния закон и за намаляване на броя на депутатите.

До приемането си в ЕС Сърбия ще промени конституцията си най-малко 2 пъти. Още през 2017 г. ще бъде променен начинът на избиране на членове на Върховния съдебен съвет и на Държавния съвет на прокурорите, които вече няма да бъдат назначавани от сръбския парламент, а в края на процеса на присъединяване към ЕС гражданите ще гласуват на референдум за членството в съюза.

Източник на сръбския вестник „Блиц“ от управляващата коалиция казва, че от Сърбия се иска да премахне преамбюла в конституцията за Косово, който гласи, че Косово е съставна част от Сърбия. Това ще бъде най-тежката работа за новото правителство, защото трябва да се осигури мнозинство от 2/3, а след това въпросът да се гласува на референдум.

Управляващата партия и коалиционните й партньори обещаха на гражданите да намалят броя на депутатите, а президентът Томислав Николич се обявява и за промяна на начина на избиране на държавния глава, казва същият източник.

Вестникът припомня, че през май миналата година премиерът Александър Вучич каза, че преамбюлът за Косово вероятно ще бъде премахнат от конституцията на Сърбия, но заяви отново, че западната ни съседка няма да признае независимостта на Косово.

За промяна на конституцията е необходимо мнозинство от 2/3 в сръбския парламент, който трябва да формулира предложение, за което след това гражданите да се произнесат на референдум.

Математически това означава подкрепа за инициативата от 167 депутати, т.е. ще бъде достатъчно, ако съгласие за това постигнат коалициите около Сръбската прогресивна партия, Социалистическата партия на Сърбия и съюзът между Либералнодемократическата партия и Лигата на социалдемократите във Войводина. С подкрепата на малцинствата тази цифра би била още по-голяма, пише вестникът.

Подкрепи Economic.bg