Индия вдига митата за вносни мобилни телефони

Страната е вторият най-голям пазар и това може да затрудни Apple и Google, но не и Samsung

Индия вдига митата за вносни мобилни телефони

Снимка: Pixabay

624 ~ 2 мин. четене
Феновете на Apple в Индия скоро ще трябва да плащат повече за своите iPhone апарати.
Страната обяви в четвъртък, че повишава митата върху вноса на мобилни телефони от 15% на 20% в ход, предназначен да защити местното производство. По-високите тарифи влизат в сила от 1 април, съобщава CNN.

Правителството ще повиши тарифите за някои части и аксесоари, използвани в телефоните и телевизорите, каза министърът на финансите Арун Джаитли, представяйки годишния бюджет на страната.

"Тази мярка ще насърчи създаването на повече работни места в страната", добави той.

Цярката е опит да се увеличи производствената база на Индия, като част от дългогодишната инициатива на премиера Нарендра Моди "Make in India".

Но това е удар за компании като Apple и Google, които внасят почти 90% от продуктите, които продават в Индия.

Индия е вторият по големина пазар на смартфони в света след Китай, а Apple от години се опитва да разшири своя дял в бързо растящата икономика.

Компанията започна да изработва някои модели iPhone от нисък клас в завода в Бангалор миналата година, но местните изисквания за доставка и данъчните разпоредби досега я възпрепятстват да отвори Apple Stores в страната.

Новите тарифи няма да окажат голямо въздействие върху топ играчите на пазара, като съперника на Apple Samsung и настоящият пазарен лидер Xiaomi. Двете компании, които заедно взеха почти половината от 132-те милиона продадени в Индия през миналата година смартфони, вече правят повечето от устройствата си в страната.

Около 75% от всички мобилни телефони, продавани в Индия миналата година, са асемблирани в страната, казва Тарун Патак, анализатор в Counterpoint Research.

Мярката ще засегне останалите 25%.

Най-новите модели iPhone и Google Pixel 2 са твърде скъпи за повечето индийци, много от които печелят по-малко от 2000 долара годишно. Новите мита ще направят тези модели още по-скъпи, обяснява Патак, тъй като доставчиците увеличават цените, за да компенсират по-високите разходи по вноса.
Подкрепи Economic.bg