„Инерком” няма сигурно финансиране за сделката с ЧЕЗ

ББР не била поемала конкретен ангажимент към фирмата на Върбакова

„Инерком” няма сигурно финансиране за сделката с ЧЕЗ
2363 ~ 2 мин. четене

Компанията на Гинка Върбакова „Инерком” все още няма сигурно финансиране от банки, за да купи активите на CEZ в България. Това обяви финансовият консултант на фирмата Mane Capital по време на общото заседание на Комисия по енергетика и Комисията за контрол над службите за сигурност. Заседанието, на което се изслушват всички страни по сделката за ЧЕЗ продължава вече близо три часа.

„Инерком” смята да използва активите от собствения си капитал. Водят се преговори с международни банки за предоставяне на банковото финансиране. Това представлява голяма част от по-голямото финансиране”, каза консултантът на Върбакова. Изказването обаче породи много въпросителни у присъстващи депутати откъде тогава CEZ има гаранции, че "Инерком" има средства да купи енергийното дружество. 

Той категорично заяви, че преговорите с банките все още са на етап обмисляне. Припомняме, че вече има подписан предварителен договор между „Инерком” и CEZ за продажбата на бизнеса в България.

По думите му 20-30% от средствата ще са собствени и това зависело от преговорите с банките, които все още текат. 

Директорът на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев отрче информацията банката категорично да е обещавала на „Инерком” да я финансира за сделката или да ѝ рефинансира стар заем към ЕБВР.

„ББР не е участвала във финансиране независимо от инструмента за придобиване на активите на ЧЕЗ  и не е поемала ангажименти за рефинансиране”, каза той. По думите му, ангажиментът, който банката е заявила не е правнообвързващ и трябва да бъде направен подробен анализ на фирмата. Все пак кореспонденция между "Инерком България" и ББР. има, но тя била неангажираща и се смята за стандартна банкова процедура, уточни той. 

Според Мавродиев, не било сериозно от страната CEZ да не провери банките, от които „Инерком” е получила конкретни ангажименти и обещания. 

Подкрепи Economic.bg