Инфаркт покоси президента на \"Коч холдинг\"

Той беше начело на най-големия частен конгломерат в Турция

Инфаркт покоси президента на \

Снимка: Wikipedia

1428 ~ 1 мин. четене

Президентът на турския "Коч Холдинг" Мустафа Вехби Коч е починал от внезапен инфаркт на 55-годишна възраст, съобщиха турските медии.

Той беше един от най-богатите хора в Турция, внук на основателя на най-големия частен индустриален конгломерат в страната.

В съобщението на компанията се казва, че Коч е починал в болница в Истанбул, въпреки всички усилия на лекарите да го стабилизират.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е изразил съболезнованията си пред семейството на бизнесмена.

Мустафа Вехби Коч наследява поста от баща си през 2003 г. Той заема 26-о място в списъка на най-богатите турци през 2015 г. Състоянието му се изчислява на 1,05 млрд. долара към момента, според данни на Форбс.

Баща му Мустафа Рахми Коч, който в момента е на 85 години, е на четвърта позиция в същата класация. Нетното му богатство възлиза на 1,87 млрд. долара.

Коч Холдинг се занимава с производството на автомобилна и битова електротехника, хранителна промишленост, търговия, енергетика, финансови услуги, туризъм, строителство и информационни технологии.

Мустафа Вехби Коч е завършил лицей в Швейцария, след което получава диплома в George Washington University през 1984 г. По време на упрвалението му компанията отчита значителен ръст и разширява глобалното си пазарно влияние.

Холдингът притежава турската петролна рафинерия Turpas, производителите на автомобилни метални елементи: Tofas и Ford Otosan, производителя на домакински електроуреди Arcelik, газовия доставчик Aygaz и др. В списъка на активите на Коч Холдинг е и банка Yapi Kredi Bank, дистрибуторът на горива Opet, заводът за производство на военна техника Otokar и др.

Подкрепи Economic.bg