Инфлацията в Еврозоната се ускорява в края на 2019 г.

Най-голямо увеличение на месечна база се наблюдава в Германия, а най-голям спад - в Кипър

Инфлацията в Еврозоната се ускорява в края на 2019 г.

Снимка: БТА

1188 ~ 1 мин. четене

Годишната инфлация в Еврозоната през декември се е ускорила и достига 1.3%, показват данни на Евростат. Месечното увеличение на средните цени на дребно е 0.3%. Основната причина за нарастването е поскъпването при храните, алкохола, цигарите и услугите. Равнището бележи шестмесечен максимум, отбелязва Associated Press.

Темпът на годишната инфлация се ускорява спрямо ноември, когато беше 1%. Преди това се наблюдаваше леко забавяне на ръста на цените. За последните шест месеца най-ниското ниво на инфлацията бе отчетено през октомври, когато тя бе 0.7%.

Най-ниска годишна инфлация за декември е регистрирана в Португалия (0.4%), а най-висока – в Словакия (3.2%). На месечна база (декември спрямо ноември) най-голямо повишение на индекса на потребителски стоки има в Германия (0.6%), а най-голямо намаление – в Кипър (-0.7%).

От години ЕЦБ се бори да насърчи растежа на инфлацията и да поддържа нивото ѝ близо до равнището от 2%. Това не се случва въпреки безпрецедентните стимули, които включват отрицателни лихвени проценти, изкупуване на облигации на стойност 2.6 трлн. евро и субсидирани банкови кредити.

Коментари: 0