InnoEnergy дава €100 000 награда за енергиен стартъп

В конкурса могат да участват компании от цяла Европа като отличените ще бъдат 15

InnoEnergy дава €100 000 награда за енергиен стартъп
Автор: Александра Сотирова

Български стартъпи в областта на устойчивата енергия могат да участват в европейското състезание, организирано от InnoEnergy. В конкурса се търсят млади компании, чиято дейност е насочена върху новаторски технологии или концепции за бизнес модели, фокусирани върху електрическото съхранение.

Петнадесет от най-иновативните стартиращи компании в Европа ще получат персонализиран пакет от услуги с добавена стойност, а за най-добрия участник има парична награда от 100 000 евро. Желаещите могат да кандидатстват ТУК.

Как се кандидатства

Успешните кандидати ще получат достъп до нови пазари, повече от 385 партньора от бранша, включително бизнес специалисти, Европейската общност на InnoEnergy и органите за обществено финансиране. Също така, стартиращите фирми получават съвети и напътствия от борда на директорите и място на европейските енергийни мероприятия, включително годишното събитие Тhe Business Booster на InnoEnergy, където под един покрив ще приветстват стартиращи фирми и иновации.

Поканата е отворена до 30 октомври 2018 г. като процесът на кандидатстване се състои от пет фази: първоначално кандидатстване, вътрешна оценка, 5-минутен видеоклип и външна експертна оценка. След външната оценка 30 кандидати ще представят своята идея паралелно на двама членове на жури и 15 от тях ще бъдат избрани. Събитието с победителите ще се състои през февруари 2019 г. като там ще бъде награден и победителят.

Кандидатите ще бъдат оценявани по следните критерии:

          Иновативност в бизнес идеята

          Стойностно предложение

          Насоченост към конкретен пазара

          Възможност за разрастване на продукта/услугата

          Учредителен екип и структура на собствеността

          Конкурентно предимство

          Въздействащ потенциал

          Възможност за сътрудничество с InnoEnergy като техен партньор

 

Устойчивата енергийна идея

За да подпомогне работата си с European Battery Alliance (EBA), InnoEnergy се надява да привлече и да подкрепи стартиращите фирми с новаторски технологии или концепции за бизнес модели, фокусирани върху електрическото съхранение. От особен интерес са иновациите за съхранение на електричество приложени в транспорта, за мрежата, за снабдяване и за мобилно съхранение на енергия или за подобряване на енергийната ефективност и намаляване на емисиите.

Успешните кандидати ще получат място в една от бизнес програмите на InnoEnergy - Highway™ или Boostway ™ - както и подкрепа, обучение, услуги и финансиране. Highway ™ подкрепя стартиращите фирми в комерсиализирането на продуктите им, а програмата Boostway подкрепя стартиращите компании да разрастват своя бизнес.

Стартиран през 2017 г., European Battery Alliance (EBA) се стреми да създаде конкурентна и устойчива верига за производство на батерийни клетки в Европа. InnoEnergy работи с повече от 120 заинтересовани лица в EBA, за да постигне тази амбиция и да подпомогне за развитието на нов пазар, който може да струва 250 милиарда евро годишно до 2025 г.

До момента програмата е подкрепила 200 стартиращи фирми, 121 от които вече продават своите услуги и като са спечелили 117 млн. eвро външно финансиране. Тези стартиращи фирми имат 42 патента, а средното им време за пускане на пазара е само 16 месеца. След три години те имат процент на устойчивост от 97%.

„Действайки като надежден партньор, ние сме тук, за да дадем на бизнеса терена, от който се нуждаят, за да достигнат до комерсиализация. Чрез уникалната си екосистема, ние предлагаме на иноваторите несравним достъп до всичко, от което се нуждаят, за да отбележат успех със своите иновативни идеи”, казва директорът по иновациите в InnoEnergy Елена Бу.

Бо Нормарк, лидерът на InnoEnergy за съхранение на енергия, добавя: „Европа се нуждае от иновативни решения за съхранение на електричество, които да подкрепят декарбонизацията на транспорта и топлината чрез електрификация. Нашата мисия е да открием бизнеса с уникални и иновативни концепции, продукти и решения, които имат потенциал да бъдат част от веригата за създаване на устойчиви батерийни клетки”.

Коментари: 0