Innovator Creative Spaces създава среда за млади хора с идеи

Споделените работни пространства, които стимулират креативността

Павлина Мицева:

Innovator Creative Spaces създава среда за млади хора с идеи
Автор: Вероника Тонева
Павлина Мицева е от младите хора в България, за които смело можем да кажем, че са от „различна порода“. Модерна, с разчупено мислене, тя е част от екипа на първото по рода си споделено място за работа „Innovator Creative Spaces”. Младата варненка отговаря на въпросите на Economic.bg


Разкажете ни за проекта Innovator Creative spaces. Как се роди идеята за създаването на споделени работни пространства ? От колко човека се състои екипът зад проекта?

Innovator е концепция, която разработваме от близо година. Идеята ни е да създадем среда и база за младите хора у нас да тестват и реализират идеите си, която да отключва и стимулира предприемаческото и творческото мислене сред тях. В момента екипът ни се състои от 6 човека, предимно варненци, живяли и учили навън. Повечето от нас се занимават с коренно различни един от друг неща и по този начин си помагаме и се допълваме.

От къде идва финансирането на проекта?

Проектът е частично финансиран от Варна – Младежка Столица 2017. Подкрепят ни и частни лица и фирми-спонсори, които вярват в потенциала на дейността ни.

Какво ще има в сградата?

Идеята ни е в сградата да се случват много и разнородни и същевременно допълващи се дейности, да позволим на хората от различни сфери и специалности да комуникират и колаборират. На първия етаж ще разполагаме със зала за провеждане на събития, лекции и семинари, работилници, оборудвани с техника за 3D принтиране, виртуална реалност, лазерно рязане, създаване на нови хардуерни продукти, както и с кафене, съчетано със зона за индивидуална работа и релакс или накратко “кофис”. На втория етаж се намира конферентната ни зала, още една зона за релакс, както и пет отделни офис пространства, които ще се превърнат в инкубатори на стартиращи фирми.

Какви фирми могат да ползват пространствата за работа? Как ще осъществявате подбора им?

Целевата ни група са основно стартъп компании, млади екипи, иновативни организации, специалисти от креативните сфери и технологичния бранш. Като цяло се стремим да съберем възможно най-разнообразни хора под един (за сега) покрив и да им предоставим благоприятна среда за развитие. Няма конкретна сфера, която да предпочитаме да се обособи в пространството, тъй като във всеки бранш има иновативни екипи, до които искаме да достигнем. Това е и другата ни главна цел – да създаваме необичайни партньорства между специалисти и екипи с разнородни компетенции, тъй като именно така се раждат новостите.

Какъв ще бъде наемът на споделеното пространство?

Наемът винаги ще бъде в персонализиран пакет спрямо всеки екип и специалист и техните нужди, а цената му ще зависи от големината на наетото работно пространство и включените услуги към него.

Смятате ли да развивате идеята и в други градове освен Варна? Къде?

Планираме този проект да се превърне в национална мрежа от технологични пространства из цялата страна. Умишлено избрахме първия ни обект да не е в столицата, а във Варна, за да покажем, че не възнамеряваме да спираме дотук. Следващите градове, в които смятаме да създадем такива пространства, са Бургас, Стара Загора и Пловдив.

Очакваше се проектът да стартира в края на лятото. Какви проблеми имахте по пътя за реализирането му? Защо се забави стартирането? 

Забавихме се основно заради ремонтните дейности по реновирането на сградата, в която ще се помещава Innovator. Избрахме сграда на близо 100 години, която беше в почти неизползваемо състояние и беше доста трудно да я ремонтираме в срок с ограничен бюджет, но да съчетаем дейността си с опазването на архитектурното и културно наследство на града ни със сигурност си заслужава забавянето.

Как си представяте Innovator Creative spaces след 10 години?

Виждам Innovator като екосистема от пространства-генератори на нови идеи в цялата страна, които да предоставят необходимата база на иноваторите у нас да прототипират и развиват идеите си. Вярваме, че в България има изключително много идейни млади хора и целта ни е да обслужваме именно тях, като ги снабдим с необходимата им среда, за да осъществяват потенциала на проектите си.

Коментари: 0