Иновациите при батериите са ключови при прехода към чиста енергия

Разработването на по-добро и по-евтино съхранение на електроенергия е основно предизвикателство за бъдещето

Проучване на ЕПВ и МАЕ:

Иновациите при батериите са ключови при прехода към чиста енергия
572 ~ 3 мин. четене

Подобряването на капацитета за съхранение на електроенергия играе ключова роля при прехода към чисти енергийни технологии. Между 2005 и 2018 г. патентната активност по отношение на батерии и други технологии за съхранение на електроенергия е нараснала в световен мащаб със среден годишен темп от 14%, четири пъти по-бързо от останалите технологични области. Това показва съвместно проучване на Европейското патентно ведомство и Международната енергийна агенция, цитирани от Българското патентно ведомство.

Докладът „Иновации при батериите и съхранението на електроенергия - глобален анализ, базиран на патентни данни, показва, че батериите представляват близо 90% от цялата патентна активност в областта на съхранението на електроенергия и че нарастването на иновациите се дължи главно на напредъка в акумулаторните литиево-йонни батерии, използвани в потребителските електронни устройства и електрическите автомобили. По-специално, електрическата мобилност насърчава развитието на нови литиево-йонни химикали, насочени към подобряване на мощността, издръжливостта, скоростта на зареждане/разреждане и възможността за рециклиране. Технологичният напредък се подхранва и от необходимостта от интегриране на по-големи количества възобновяема енергия като вятърната и слънчевата в електрическите мрежи.

Разработването на по-добро и по-евтино съхранение на електроенергия е основно предизвикателство за бъдещето: Според сценария за устойчиво развитие на МАЕ, за да може светът да постигне климатични и устойчиви енергийни цели, до 2040 г. ще са необходими близо 10 000 гигаватчаса батерии и други форми на съхранение на енергия в световен мащаб. - 50 пъти повече от обема на сегашния пазар.

Иновациите в областта на съхранението на електроенергия растат с бързи темпове

Докладът представя основните тенденции в иновациите за съхранение на електроенергия между 2000 и 2018 г., измерени по отношение на международните патентни семейства (IPF), всяка от които представлява изобретение с висока стойност, за което са подадени заявки за патенти в две или повече патентни ведомства по света. Тъй като заявките за патенти се подават много месеци, или дори години, преди продуктите да се появят на пазара, те често се разглеждат като ранен индикатор за бъдещите технологични тенденции.

От 2000 г. насам предприятията по целия свят са подали над 65 000 IPF в областта на съхранението на електроенергия, като годишният им брой се е увеличил рязко, от около 1 500 през 2005 г. до над 7 000 през 2018 г. При средногодишен темп на растеж от 14% от 2005 г. насам, това увеличение надминава значително средногодишния ръст във всички области на технологиите заедно през същия период (3.5%).

Между 2000 и 2018 г. изобретенията в батерии представляват девет от десет патента за съхранение на електроенергия, далеч надхвърлящи електрическите (9%), топлинните (5%) и механичните (3%) решения за съхранение на електроенергия. Освен това батериите са единствената област, която продължи да показва силна възходяща тенденция през последните години, достигайки нов връх през 2018 г. и подчертавайки доминиращата си позиция в иновационния пейзаж на съхранение на електроенергия.

Азиатските компании са начело

Проучването показва, че фирмите от Азия имат подчертана преднина в световната надпревара при батерийните технологии, като японските и южнокорейски компании са водещи. Азиатските компании представляват девет от десетте най-големи патентни заявители на иновации, свързани с батерии, както и две трети от топ 25, където също така присъстват 6 фирми от Европа и 2 от САЩ. Петимата топ заявители (Samsung, Panasonic, LG, Toyota и Bosch) заедно са генерирали над една четвърт от всички международни заявки за патенти между 2000 и 2018 г.

Докато иновациите в технологии на батериите все още са концентрирани до голяма степен в ограничена група от много големи компании, в САЩ и Европа по-малките компании, университетите и публичните изследователски организации също играят важна роля. В САЩ заявителите малки и средни предприятия са 34.4%, а университетите/изследователските организации - 13.8% от подадените международни патентни заявки. За Европа цифрите са съответно 15,9% и 12,7%, за разлика от Япония (3.4%/3.5%) и Република Корея (4.6%/9%).

Подкрепи Economic.bg