Интерконекторът с Гърция вече е „необратим проект“

България и Гърция подписаха редица споразумения и договори, подсигуряващи газовата връзка

Интерконекторът с Гърция вече е „необратим проект“

Снимка: Economic.bg/Архив

България и Гърция подписаха няколко ключови договора днес – за данъчния режим, под който ще оперира проекта, за заема от 110 млн. евро, който ЕИБ ще отпусне на БЕХ, а също така бяха подписани и Споразумение за пренос на газ, Изменение на акционерното споразумение в смесената компания с Гърция, както и Решение за увеличаване на капитала ѝ, съобщава БТА.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова определи днешния ден като „знаков“ и заяви, че газовата връзка между България и Гърция вече е необратим проект. „Този ден ще промени изцяло облика на пазара за природен газ в региона и ще бъде гарант за енергийната сигурност на страните. Извървяхме дълъг път докато стигнем до днешния ден, който в никакъв случай не беше лесен. Благодарение на усилията на всички нас, на волята на правителствата на Гърция и България, на Европейската комисия, на нашите партньори от Азербайджан, САЩ и партньорите ни от ЕИБ, това се случва. От подписаните документи става ясно, че проектът за изграждане на интерконектора между България и Гърция вече е необратим“, каза още Петкова.

Министърът на енергетиката и околната среда на Гърция Константинос Хадзидакис заяви, че днес е бил подписан окончателният акт за този обект. Той добави, че реализацията на този проект е отнело около 10 години. Според него това забавяне е неприятно и Хадзидакис се надява подобни неща да няма в бъдеще. По думите му осъществяването на този проект ще окаже има положително въздействие върху снабдяването с природен газ на България и региона. „По този интерконектор ще може да се доставя каспийски газ от Трансадриатическия газопровод /TAP/. По него ще има възможност за доставка на втечнен газ от Александруполис“, каза Хадзидакис.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заяви, че денят е добър както за ръководителите на енергетиката в нашите две страни, така също и за националните енергийни оператори. „С подписания днес пакет от документи: договори и споразумения практически се изпълняват всички условия, предварителни ангажименти, за да се даде ход на строителството на българо-гръцката газова връзка. С чувство на дълбока удовлетвореност искат да отбележа съществения принос на двата национални енергийни регулатора. В дух на сътрудничество, разбирателство и непрекъснато комуникация двата регулатора през изминалите 5 години трасираха пътя за проект. Само в последната седмица утвърдихме три важни документа. Работим изключително добре с гръцкия регулатор и благодаря за това“, посочи още той.
Коментари: 0