Интернет е като жив организъм, който засега издържа на COVID-19

Операторите уверяват, че мрежите им са в състояние да се справят

Интернет е като жив организъм, който засега издържа на COVID-19

Снимка: Unsplash

1932 ~ 3 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Огромният скок в интернет трафика, продиктуван от промените в ежедневието на хората по света, предизвика притеснения относно устойчивостта на телекомуникационната и ИТ инфраструктура. 

Разпространението на COVID-19 накара властите в много страни – от САЩ и Великобритания до Индия – да наложат рестриктивни ограничения на свободното придвижване. Това остави много семейства у дома и концентрира работата, ученето и забавленията онлайн. 

Във Великобритания доставчиците на интернет са забелязали двуцифрено увеличение на използването на широколентови услуги, като British Telecom твърди, че трафикът във фиксираната му мрежа е нараснал с 60% в сравнение с нормалните делнични дни, докато Vodafone наблюдава ръст на трафика на мобилни данни с 50% на някои пазари. 

„Това е увеличение, което очаквахме да видим след години“, коментира Шинтан Пател, главен технолог на Cisco в САЩ, пред CNBC. Сега прогнозираните преди време ръстове стават реалност за дни и седмици. 

Операторите уверяват, че мрежите им са в състояние да се справят с покачването. Въпреки това стрийминг услугите, в това число Netflix и YouTube, а и Facebook, предприеха стъпки за намаляване на използването на честотната лента и намаляване на качеството на картината в опит да предотвратят задръстванията в мрежата.

Според експерти натоварването при стриймване на филми в делнична вечер е около 4 часа в домакинство. Но вече е нараснало до 10 часа дневно. Според Пател мрежовите доставчици са проектирали инфраструктурата така, че да се справят с пика на уеб трафика. “Просто сега пикът е по-дълъг и за по-продължително време”, отбелязва той. 

Но интернет не е само едно нещо, казва още той. “Той е като жив дишащ човек с много различни неврони и точки на свързване – работещи, за да го поддържат жив”, коментира Пател. 

“Дори да отрежете един пръст, останалата част от тялото ще го поддържа жив”, смята той. 

Качество на поточно предаване

Независимо от това, притесненията продължават на фона на интензивното използване на приложения за поточно видео и видеоконференции. Преди повече от седмица Тиери Бретон, еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар и услуги, призова стрийминг платформите да намалят качеството си, за да се предотврати претоварване.

Засега той успя да привлече към каузата гигантите Netflix, Google и Amazon. Наскоро Sony също заяви, че ще започне да забавя изтеглянията на игри за PlayStation в Европа, за да регулира нивото на трафика.

“Като общество всички зависим от тази мрежова инфраструктура”, отбелязва Дан Билер, главен анализатор на Forrester, призовавайки за вслушване в думите не Бретон. И има защо – настоящият еврокомисар е инженер по образование и до неотдавна оглавяваше технологичния гигант Atos, а преди години и France Telecom. 

Предстои несигурност

И макар тази инфраструктура да има достатъчно капацитет, за да се справи със скока, предизвикан вследствие на коронавируса, Декстър Тилиън, старши отраслов анализатор във Fitch Solutions, предупреждава за потенциални неприятности в бъдеще.

Голямата несигурност е свързана и с незнанието колко дълго ще се проточи пандемията. А ако инженерите са длъжни да се самоизолират, например, това може да затрудни телекомуникационните компании да поддържат кабелите и оборудването, необходими за доставянето на широколентов достъп.

“Физическите мрежи все още изискват известна поддръжка“, каза Тилиън пред CNBC. „Дали това продължава, или не за по-дълго време е основната несигурност“, казва той.

Интернет неутралност

Друг потенциален проблем по-нататък може да бъде неутралността на мрежата – убеждението, че доставчиците на мрежи не трябва да забавят определени уеб услуги или да дават приоритет на конкретни видове трафик.

Въпреки че платформи като Netflix и YouTube доброволно прекъсват използването на честотната си лента, Тилиън каза, че в крайна сметка правителствата могат да помолят операторите да дадат приоритет на някои услуги пред други в определени часове на деня.

“Видео услуга за свободното време като Netflix или YouTube може да бъде деприоритизирана в сравнение с Microsoft Teams, Zoom и Slack в работното време“, дава пример той.

“Очевидно това не е прекрасно в добре времена“, каза Билер от Forrester. “Ако заглушите Netflix, може да стигнете до правни проблеми, свързани с мрежовата неутралност. Но не сме в нормално време. Трябва да разпределите товара в мрежата”, изтъква той.

Неутралитетът на мрежата стана особено чувствителен проблем в САЩ през 2017 г., след като президентът Доналд Тръмп встъпи в длъжност. Федералната комисия за съобщения отмени правилата за неутралност на мрежата, приети от администрацията на бившия президент Барак Обама през 2015 г.

Коментари: 0