Инвалидна количка безпроблемно изкачва стълби

Инвалидна количка безпроблемно изкачва стълби
3431 ~ 2 мин. четене

Инвалидна количка от следващо поколение дава възможност на обездвижените хора да се придвижват свободно и безопасно по стълбите без да е нужна помощ от други хора. Иновацията е дело на петима студенти от Федералния технологичен институт на Университета по изкуства в Цюрих. 
 
Инвалидната количка, наречена Scewo, има твърди гумени ръкохватки, чрез които се навигира движението ѝ нагоре или надолу. Те дават възможност за придвижване и по спираловидни стълбища. Количката има и повдигащ механизъм, който човек може да използва, за да достигне до труднодостъпни високи места или просто да се издигне по-нависоко за по-добра гледна точка. Компактните габарити на количката я правят лесно подвижна в тесни пространства. 
 
 
"Scewo дава напълно ново изживяване и ви позволява да забравите вашето увреждане", коментира Бернхард Уинтър, един от създателите на количката. "Тя премахва всички бариери в живота ви, като ви позволява да използвате обществения транспорт без усилие. Малкото стъпало пред ресторант или стълбите по пътя към работа вече не са пречка, защото можете да ги изкачвате гладко и елегантно“, добавя още той, цитиран от Digital Trends.
 
Благодарение на трите ѝ жироскопа се поддържа автоматично балансиране на стола и безпроблемно придвижване нагоре и надолу. Механизмът е така разработен, че през цялото време човек се намира в хоризонтално положение и няма опасност да падне. 
 
От екипа обясняват, че основното предизвикателство пред тях е било разработването на джоистик с балансиращ контрол. "Това е уникалното нещо в нашия стол, което позволява на хората без никакво напрягане на горната част на тялото да се движат със Scewo без проблеми", обясняват от екипа.
 
В момента има един работещ прототип, като екипът набира средства с идеята да пусне количката на пазара до края на 2018 г. 
 
"Нашата мечта е да вкараме инвалидната количка на пазара, така че хората да могат да се възползват от тази нова технология и да я използват в ежедневието си", коментират от екипа. По думите им обаче има дълъг път докато това стане реалност. „В момента все още продължаваме да учим и да работим с инвалидната количка в свободното си време“, завършват те. 
 

Подкрепи Economic.bg