Инвеститори съдят Мъск заради идеята му Tesla да е частна компания

Според жалбоподателите изпълнителният директор на компанията е измислил схема за разправа с късите позиции

Инвеститори съдят Мъск заради идеята му Tesla да е частна компания

Снимка: БТА

2231 ~ 2 мин. четене
Инвеститори заведоха две дела срещу главния изпълнителен директор на Tesla, които определят намерението на Илон Мъск да свали компанията от борсата като „измама“, съобщава Reuters. Според жалбоподателите предприемачът е измислил схема, чрез която да се отърве от късите позиции (залозите на инвеститорите срещу акциите на компанията – бел. ред.).

Съдебните дела са заведени три дни, след като Мъск изненада всички със съобщението си в Twitter, че компанията ще бъде свалена от борсата при цена на акциите от 420 долара за брой. Изпълнителният директор добави, че вече е намерил инвеститор, който е готов да плати за обратното изкупуване на акциите. Изчисленията показват, че при посочената цена на акция компанията би струвала около 72 млрд. долара.

В едно от делата ищецът Калман Исакс казва, че думите на Мъск са „фалшиви и подвеждащи“ и целят да вдигнат цената на акциите, въпреки че представянето на компанията не е никак добро. Той добавя, че действията на Мъска са „ядрена атака“, предназначена „да унищожи напълно“ инвеститорите в къси позиции.

В иска на Уилям Чембърлейн пише, че Мъск и Tesla изкуствено завишават цената на акциите на компанията и нарушават федералните закони за ценните книжа.

Инвеститорите в къси позиции практически наемат акциите на дадена компания, като вярват, че цената ще падне в някакъв бъдещ период. В последствие ги продават, и ако цената е по-ниска от първоначалната, те печелят. В противен случай излизат на загуба.

Този тип инвеститори, които се надяват акциите на Tesla да поевтиняват, отдавна дразнят Илон Мъск. Той често използва Twitter, за да отправя критики към тях.

При обявяването на новината на 7 август цената на акциите на компанията поскъпнаха с 13%, а регулаторите трябваше дори да спрат търговията за един час. В следващите три дни имаше корекция надолу, която се обяснява с намесата на регулаторите в САЩ, които започват проверка на думите на Мъск и той може да бъде обвинен в нарушаване на борсовите правила.

И досега Мъск не е представил доказателства, че има осигурено необходимото финансиране, за да осъществи обратното изкупуване и Tesla да бъде делистната от борсата.

Според жалбоподателя Калман Исакс поведението на Мъск е причинило нестабилността, която струва на инвеститорите в къси позиции стотици милиони долари и е принудило много инвеститори да купуват книжа на Tesla при завишени цени.

Пазарната стойност на Tesla надхвърля 60 млрд. долара, а в петък търговията с акциите на компанията приключи при ниво от 355.49 долара за брой.

В жалбата си Исак пише, че е купил 3000 акции на Tesla на 8 август, за да покрие загубата от късата си позиция.
Подкрепи Economic.bg