Инвестиционна фирма с ход, който може да разтърси интернет

Ethos Capital придобива компанията, притежаваща всички .org домейни

Инвестиционна фирма с ход, който може да разтърси интернет

Снимка: Pexels

Ethos Capital, фирма за частен капитал, купува компанията, притежаващи всички .org домейни в световната уеб мрежа. Ходът може да разтърси интернет, съобщава CNN. Сделката по придобиването на Public Interest Registry (PIR) се очаква да приключи през първото тримесечие на 2020 г. Стойността ѝ обаче не е известна. 

Голяма част от притежателите на .org домейните са всъщност организации с нестопанска цел. Притеснени от новината са сделката, някои от тях призовават за блокирането ѝ. 

В момента има около 10 милиона .org домена в интернет. Петицията срещу продажбата е подписана от 8 900. Основната тревога е, че придобиването може да доведе до повишаване на цените на домейните и налагане на цензура. 

Що се отнася до PIR, тя е създадена през 2002 г. от Internet Society – организация с нестопанска цел, водеща се от основополагащите за интернет стандарти, като образование, достъп и политика. 

Основателят и изпълнителен директор на Ethos Capital Ерик Брукс увери, че нестопанските организации не трябва да се притесняват от големи промени или за увеличаване на цени. „Нашата мотивация и намерение е да развиваме и изграждаме този бизнес в полза на всички заинтересовани страни“, каза той. 

Сегашната цена на .org домейн е приблизително 10 долара годишно. В изявление на Internet Society се посочва, че Ethos планира да поддържа домейна .org достъпен и на разумни цени, като евентуално услугата може да поскъпне до около 10% годишно.

Коментари: 0