Инвестицията в имот си струва, ако той е с високо качество

На пазара липсват жилища с ефективно разпределение, казва изпълнителният директор на „АДРЕС недвижими имоти”

Георги Павлов:

Инвестицията в имот си струва, ако той е с високо качество
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Георги Павлов работи в сферата на недвижимите имоти от 2006 г. като член на съвета на директорите и изпълнителен директор на AG Capital. От 2011 г. е изпълнителен директор и акционер наАДРЕС недвижими имоти. В своя дългогодишен опит е натрупал познания в различни сфери: недвижими имоти, промишленост, управленско консултиране, финансов анализ и планиране. Има магистърски степени по математика от СУ «Св. Климент Охридски» и по бизнес администрация от City University of Seattle. Асоцииран член е на Chartered Management Institute, Великобритания, и има множество квалификации, сред които е и сертификат по международна финансова отчетност на АССА.

Г-н Павлов, какъв е първият съвет, който ще дадете на всеки, който сега би желал да инвестира в недвижимост?

Да премисли и проучи внимателно целия процес. Има смисъл от подобна инвестиция, когато тя е за продукт с високо качество. Покупката на какъв да е имот  може да няма очакваната възвръщаемост. Изберете жилище, което да може да има широка приложимост, т.е. самите вие да сте готови да живеете в него и същевременно да носи добра доходност от наем. От съществено значение е и бъдещата перспектива на района, в който се намира този дом.

Вече се убедихме, че не всяка инвестиция в недвижим имот носи доходност и печалби. Как един индивидуален или корпоративен инвеститор да вземе най-доброто решение в какво да инвестира?

Всеки добър продукт с високо качество, в който се инвестира, носи по-добра доходност от недобрия. Недвижимите имоти не правят изключение. Ако желаете инвестицията ви да има добра възвръщаемост, не правете компромис и не придобивайте посредствени продукти. Това решение винаги ще бъде добро и дългосрочно правилно.

Какви ниши виждате на пазара?

От всички сегменти на недвижимите имоти, жилищният се развива най-динамично в момента. Появяват се немалко нови проекти, както и купувачи за тях. Важно е обаче да има баланс на пазара, инвеститорите да реализират добри проекти, а не какви да е, а клиентите да получават това, което наистина очакват.

Какво всъщност се търси и какви ще са изискванията за 5-10 години напред?

По-интересно е какво се търси, а на практика липсва. Считам, че това са жилища с ефективно разпределение. Колкото повече инвеститорите обърнат внимание на този фактор и си представят себе си като обитатели на своя продукт, толкова по-доволни ще бъдат купувачите. Функционални имоти ще се търсят след 5, 10 и 50 години.

Вашите ЗА и ПРОТИВ в дилемата дали да се предпочете готов продукт, или строителство "на зелено"?

В тази дилема няма правилно и грешно, решението зависи от предпочитанията на купувача. Разбира се, покупката на зелено е по-евтина, а тази на готов обект – по-сигурна не просто от гледна точка на надеждността на инвеститора, но и с оглед на това, че готовият продукт може да не съвпадне с очакванията. Когато купуваме имот, просто трябва да проучим пазарните рискове, но и собствените си нагласи.

Кои са основните правила за инвестиции в недвижими имоти, които опитът от последните години наложи?

Правилата винаги са били идентични – внимание, внимание и пак внимание. През годините на криза пазарът „посочи” именно това правило - изолира ненадеждните инвеститори и направи купувачите по-внимателни. Днес отново навлизаме в период на сериозна динамика и рисковете от идентичен сценарий растат. Затова е важно да се вгледаме в опита от миналото и да потърсим нови решения, да защитим участниците на пазара от излишни рискове и да предотвратим възможните финансови загуби.

Повече четете в брой 56 на списание "Икономика"!

Коментари: 0