Ирак обмисля да излезе от ОПЕК+

Ниските цени на петрола пречат на възстановяването на страната

Ирак обмисля да излезе от ОПЕК+

Ирак разглежда възможността да излезе от картела ОПЕК+ от 2021 година, съобщава Rеuters, позовавайки се на свои източници. В Багдад, отбелязва агенцията, са се възобновили дискусиите около участието на Ирак в споразумението ОПЕК+ поради факта, че ниските цени на петрола се отразяват изключително зле на финансовото състояние на страната, и то в момент, когато властите се опитват да я възстановят след продължителната война и процъфтяващата корупция.

Багдад се оплаква и от това, че в същото време, когато се опитва да възроди своята петролна промишленост, други държави, членки на ОПЕК+, са извличали от сделките изгода, като са увеличавали своя дял на пазара. „Ирак винаги е смятал, че с него постъпиха несправедливо през декември 2016 г., когато не го освободиха от изпълнение на споразумението. Доколкото заради ниските цени икономиката продължава да остава нестабилна, то този проблем продължава да възниква отново и отново“, коментира неназованият източник пред агенция Reuters.

Друг високопоставен иракски чиновник на свой ред пък отбелязва, че в Министерството на петрола и в кабинета на министър-председателя на страната няма единно мнение по въпроса трябва ли Ирак да изпълнява споразуменията за съкращаване на добивите в рамките на ОПЕК+, или да настоява за специални изключения през 2021 година.

Припомняме, че през последните месеци Ирак беше сред страните – най-лоши изпълнители на споразуменията на ОПЕК+ за съкращаване на добивите, наред с Габон, Конго и Нигерия. Въпросът за излизането от картела сега се поставя още по-остро заради падането на цените на петрола през изминалата седмица.  

Коментари: 0