Ирак ще изнася газ и бензин

Страната има големи резерви и планира да започне износ

Ирак ще изнася газ и бензин
3860 ~ 1 мин. четене

Ирак възнамерява да се присъедини към международния клуб на най-големите производители и износители на газ, се казва в арабския вестник "Alquds Alarabi", позовавайки се на министъра на петрола на Ирак Абдел Абдул-Махди.

Министърът пише на неговата Facebook страница: "Ние имаме 131 трилиона кубични фута резерви от газ и се нареждаме на 11-12 място в света по този показател. Ако ние изпълним всички дейности планирани за проучване, се надяваме, че този ход ще ни премести на пето място. Това е важно за бъдещето на страната, с оглед на факта, че ресурсите на газ заемат все по-важно място. "

Всеки ден страната произвежда три милиарда кубически фута газ, от които се използват само 50%. Обявен наскоро, трети кръг на търгове за правото на използване на газови находища ще увеличи делът на произведения в страната газ, независимо от факта, че въпросите за сигурността са актуални за някои проекти.

Министърът отбеляза, че въпреки трудната икономическа и финансова ситуация, иракската South Oil Company „в близките дни” се готви да започне да изнася излишъка на бензин и втечнен газ.

Подкрепи Economic.bg