Иран се отдръпна от споразумението за замразяване производството на петрол

Доларът поскъпва с приближаването на заседанието на Федералния резерв

Иран се отдръпна от споразумението за замразяване производството на петрол

Валутен пазар

Доларът растеше преди заседанието на Федералния резерв утре. Евро/долар беше продавано заради движенията на индекса DAX в Германия, който започна да създава балон след последните количествени поощрения на ЕЦБ.

Високо доходните валути бяха най-засегнати от спада на цената на петрола. Австралийският долар поевтиня с 0.7%, а новозеландският долар с 1.0%.

Пазарът изглежда не иска да е в къси позиции в зелените пари преди Фед, който може да прозвучи по-агресивно от очакваното. По тази причина най-вероятно преди заседанието ще има нови ликвидирания на позиции.

Лихви

Пазарът на лихвите обърна посоката вчера и доходността по десет годишните американски държавни облигации слезе с 2.6 базови пункта заради слабостта на петрола. Движенията при европейските книжа бяха смесени. Доходността по боновете на английските, италианските и испанските книжа слезе с 2 базови пункта, а тази на германските се покачи с 1 базов пункт.

Суровини

Златото беше слабо вчера. До този момент потоците от фондовете оказваха подкрепа при липсата на търсене от физическия сектор. Търсенето от Индия остава слабо заради стачката на бижутерите срещу прекалено високите мита.

Базовите метали като цяло бяха слаби. По-специално алуминият, който падна с 1.2%.

Суровият петрол беше под натиск, тъй като министъра на петрола в Иран, Бижан Намдар Занганех, заяви, че страната му планира да увеличи производството с около 3-4 милиона барела на ден преди да обмисли каквато и да е промяна за балансиране на пазара. Въпреки това ОПЕК продължава да търси споразумение, като се очаква делегати от тези страни да заседават през април.

Капиталови пазари

Движенията на фондовите пазари бяха слаби преди заседанията на основни централни банки през тази седмица. Европейските индекси бяха обаче силни заради покачванията в автомобилния и минния сектор.

Американските индекси се колебаеха, тъй като печалбите на потребителските акции компенсираха спада при финансовия и енергийния сектор. Борсовите индекси на Уолстрийт завършиха почти без промяна.

Коментари: 0