Ирина Бокова е сред най-силните кандидати за генерален секретар на ООН

Най-големият проблем за българката ще бъде мобилизирането на достатъчна вътрешна подкрепа в България

Ирина Бокова е сред най-силните кандидати за генерален секретар на ООН
204 ~ 1 мин. четене

Ирина Бокова - генералният директор на ЮНЕСКО е най-силният източноевропейски кандидат за поста на генерален секретар на ООН, пише американското издание "Дипломатик куриър".

Изданието дава оценката си възоснова на изводи на най-коментираните източноевропейски кандидати за поста, като се взимат предвид множество критерии, сред които управленчески способности, лидерски качества, опит в международните отношения, опит в ООН, езикови способности, приемливост за петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и пол.

Общата оценка на Ирина Бокова е 4,5, при максимално възможна 5. След оценяването по всички критерии, изданието смята, че най-големият проблем за българката ще бъде мобилизирането на достатъчна вътрешна подкрепа в България, пише БНР. 

Сред останалите силни кандидати за генерален секретар на ООН от Източна Европа е бившият президент на Словения Данило Тюрк, който изданието нарежда след Бокова.

Потенциалните кандидати ще преминат през обстойна проверка от страна на страните членки на Съвета за сигурност на ООН и ще изразят позицията си по най-важните световни проблеми.

Подкрепи Economic.bg