Ирландската бира Guinness под натиск заради Brexit

Забавянето на веригата за доставки би довело до големи разходи за компанията

Ирландската бира Guinness под натиск заради Brexit

Снимка: Pixabay

Емблематичната ирландска бира Guinness се намира под натиск заради наближаващото излизане на Великобритания от Европейския съюз. От компанията се опасяват, че Brexit може да наруши производството на бирата заради евентуално въвеждане на нов граничен контрол.

Марката Guinness принадлежи на гиганта Diageo, който с оборота си от 14 милиарда евро през 2017 година, изглежда достатъчно силен, за да поеме удара. Компанията обаче разполага с верига за доставки, която включва стотици малки компании в Ирландия. Те снабдяват с основни суровини и досега не са си задавали въпроса за пресичането на границата.

Тъмната напитка се произвежда в пивоварна в Дъблин, разположена на брега на река Лифи. Милиони цистерни тръгват всяка сутрин от северната част на острова, преминавайки през невидимата граница с британската провинция Северна Ирландия, за да стигнат до Белфаст, където бирата се налива в бутилки или кегове, преди да се завърне в Дъблин и да се натовари на кораб за износ. 

"Да разполагаме с граница, през която могат да преминават безпроблемно хора и стоки, е особено важно за нас", призна президентът на Diageo Europe Джон Кенеди. "Ако се възстанови митническият контрол, ще намерим някакво решение, ние сме голяма компания, но въвеждането на подобен контрол, би могло да се превърне в "огромно бреме" за цялата верига от доставчици", коментира той. 

Очаква се след предвидения за 29 март 2019 г. Brexit тази граница да стане външна за митническия съюз и за единния европейски пазар. Все още двете страни не успяват да се договорят за задоволително решение на проблема. 

"Всяко забавяне по логистичната верига, дори с 1 час, би довело до допълнителни разходи за стотици евро за камион", каза директорът на Федерацията за алкохолни напитки на Ирландия Патриша Калън. По думите й тази сума е значителна, тъй като 23 000 тежкотоварни камиона пресичат всяка година границата в името на доброто функциониране на тази индустрия.

По време на преговорите ЕС и Обединено кралство се ангажираха да не установяват никаква физическа инфраструктура, която може да попречи на свободното преминаване на хора и стоки през ирландската граница след излизането на страната от Общността. По този начин ще се запази Белфасткото споразумение, подписано на Разпети петък през 1998 г., което слага край на 30-годишния кървав конфликт между протестантите - юнионисти и католиците - републиканци от Северна Ирландия. 
Коментари: 0