Ирландски съд обяви, че хлябът на Subway не е точно хляб

Местният франчайз заведе дело с искане за опростяване на ДДС, защото хлябът е основна храна, върху която не се плаща данъчна ставка в страната

Ирландски съд обяви, че хлябът на Subway не е точно хляб

Снимка: БТА

2885 ~ 1 мин. четене

Хлябът, който се използва за сандвичите на американската верига Subway, не може да бъде определен като хляб, тъй като съдържа прекалено много захар, реши Върховният съд на Ирландия, цитиран от Reuters.

Делото беше заведено от Bookfinders Ltd, местният франчайз оператор на веригата. Компанията настояваше, че хлябът, който се използва за сандвичите, е основна храна и като такава върху тях не трябва да се начислява ДДС.

Според ирландския закон за данък добавена стойност от 1972 г. количеството захар в хляба не трябва да надхвърля 2%, за да се счита за основна храна. В хлебчетата на Subway обаче това количество е пет пъти повече, 10% от теглото на брашното. В ирландското законодателство хлябът се счита за основна храна и има нулева ставка на ДДС.

Така искането на Bookfinder да получи обратно платеното ДДС за периода от януари 2004 г. до декември 2005 г. остава неудовлетворено.

От Subway коментираха решението с думите: „Хлябът на Subway е, разбира се, хляб“. Ние печем пресен хляб в нашите магазини повече от три десетилетия и клиентите ни се връщат всеки ден за сандвич, приготвен с този хляб, който мирише толкова добре, колкото е добър и на вкус“.

Подкрепи Economic.bg