Ирландските барове ще работят различно за ваксинирани и неваксинирани

Властите разхлабиха някои мерки, но въведоха и нови изисквания към заведенията

Ирландските барове ще работят различно за ваксинирани и неваксинирани

Снимка: Unsplash

2315 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

За да отвори напълно баровете и ресторантите си – в момент, когато нараства разпространението на силно заразния „Делта“ вариант на коронавируса – Ирландия решава да заложи на COVID сертификатите. След като търговската, туристическата и хотелиерската дейност бяха прекъсвани многократно покрай пандемията, работата в закрити пространства бе възобновена на 26 юли. Сега обаче се очаква някои заведения да наложат различни критерии за обслужване на клиентите, съобщава CNBC.

В ресторантите и баровете на закрито ще се допускат напълно ваксинирани хора или такива, които са преболедували вируса. Външните места за сядане ще са достъпни за всички. Големият тест за бизнеса ще бъдат контролът и проверките на ваксинационния статус на клиентите.

Основното средство, чрез което той ще се доказва, ще бъде европейският цифров COVID сертификат, на който Европа възлага надеждата си за възраждане на туризма. Служителите на ресторантите и баровете ще сканират QR кода в документа, за да се уверят, че клиентите може да влязат на закрито.

Собственици на заведения казват, че засега повечето хора предпочитат да сядат в откритите площи. Въпреки това персоналът е обучен да работи по новите изисквания, което ще е наложително, когато летните дни свършат. Изискването за допускане на ваксинирани клиенти е решение на правителството, споделят собствениците и изтъкват, че те са били против въвеждането мярката.

„Ние бяхме пред избор или да останем затворени до септември, или да отворим с тези нови мерки. Надяваме се, че това положение няма да се задържи дълго време“, коментира собственик на ресторант пред CNBC.

Неваксинираните определят новите мерки като дискриминационни. Други имат опасения, свързани със защитата на личните им данни. Собствениците на заведения смятат, че новите правила ще доведат до отлив на клиентите.

Подкрепи Economic.bg