Ирландският вицепремиер подаде оставка

Тя се озова в центъра на съдебно разследване заради разкрита неотдавна информация за полицейски сержант

Ирландският вицепремиер подаде оставка

Ирландският вицепремиер Франсис Фицджералд подаде оставка по настояване на опозицията. Това съобщи ирландското радио и телевизия, пише БТА.

В петък опозиционната партия "Фина фойл" внесе в парламента вот на недоверие срещу Фицджералд, което предизвика правителствена криза. Премиерът Лио Варадкар отказваше да я уволни и до последния момент водеше преговори с представители на опозицията.

Фицджералд се озова в центъра на съдебно разследване заради разкрита неотдавна информация за полицейския сержант Морис Маккейб, който разобличи злоупотреби в полицейското си управление. По време на разследването адвокатите на полицията се опитаха да дискредитират показанията на Маккейб, като го обвиниха в правонарушения. Стана ясно, че през 2015 г., когато Франсис Фицджералд е била министър на правосъдието, тя е получила електронно писмо с информация за опитите на полицията да хвърли съмнение върху показанията на разобличителя, но не е предприела никакви действия да го защити. Това породи подозрения, че тя също е участвала в опитите за дискредитиране на Маккейб.

Коментари: 0