Исландия пуска най-големия завод за изтегляне на CO2 от въздуха

Инсталацията ще изпомпва 4000 тона въглероден диоксид годишно и ще го складира под земята

Исландия пуска най-големия завод за изтегляне на CO2 от въздуха
7408 ~ 2 мин. четене

Най-големият завод в света, който изсмуква въглероден диоксид директно от въздуха и го депозира под земята, трябва да започне работа в сряда. Това съобщи швейцарската стартираща компания Climeworks AG, която стои зад зараждащата се зелена технология. Тя ще си партнира с исландската фирма за съхранение на въглерод Carbfix, за да разработи завод, който изсмуква до 4000 тона CO2 годишно.

Това е еквивалентът на годишните емисии от около 790 автомобила. Миналата година глобалните емисии на CO2 възлизат на 31.5 млрд. тона, според Международната агенция по енергетика.

Директното улавяне на въглеродния диоксид от въздуха е една от малкото технологии за извличане и се смята от учените за жизненоважна за ограничаване на глобалното затопляне, обвинявано за причиняване на повече топлинни вълни, горски пожари, наводнения и повишаване на морското равнище.

Заводът Orca, препратка към исландската дума за енергия, се състои от осем големи контейнера, сходни по вид с тези, използвани в корабоплавателната индустрия, които използват високотехнологични филтри и вентилатори за извличане на въглероден диоксид, съобщава Reuters.

След това изолираният въглерод се смесва с вода и се изпомпва дълбоко под земята, където бавно се превръща в скала. И двете технологии се захранват от възобновяема енергия, получена от близка геотермална електроцентрала.

Директното улавяне от въздуха все още е нова и скъпа технология, но разработчиците се надяват да намалят цените, тъй като все повече компании и потребители се стремят да намалят въглеродния си отпечатък.

Понастоящем в света работят 15 инсталации за директно улавяне на въглероден диоксид, изпомпващи повече от 9 000 тона CO2 годишно, според МАЕ.

Американската петролна компания Occidental в момента разработва най-голямото съоръжение за директно улавяне от въздуха, за да изтегля 1 милион тона годишно въглероден диоксид близо до някои от своите нефтени находища в Тексас.

Climeworks, която наскоро подписа 10-годишно споразумение за отстраняване на въглерод с голямата застрахователна компания Swiss Re, също предлага абонаментна услуга, която позволява на потребителите да плащат за отстраняване на въглерод чрез месечни плащания.

Подкрепи Economic.bg