\"Ислямска държава\" произвежда химически оръжия в Мосул

Мосулският университет е бил щаб на групировката

\
240 ~ 1 мин. четене

Терористичната групировка "Ислямска държава" е в начална фаза на производство на химически оръжия в Мосулския университет, съобщи Пентагонът, цитиран от "Франс прес". 

Джихадистите от ДАЕШ загубиха контрола над Мосулския университет в средата на януари, когато иракски сили започнаха военни действия за освобождаването на града. Тестове показват, че университетът е бил използван от ИДИЛ като щаб по време на управлението на града през последните две години и половина. 

Във висшето учебно заведение са открити химикали, а след изследването им е установено, че групировката е произвеждала иприт. 

Според говорителя на Пентагона Джеф Дейвис Мосулският университет е бил "в центъра на програмата на ДАЕШ за химически оръжия".  За момента няма информация дали някой е загинал при атака с химикалите, пишe news.bg. 

Офанзивата на иракските сили за превземане на Мосул започна през октомври. Към момента по-голямата територия от източната част на града е в иракски ръце. 

Вторият по големина град в Ирак бе превзет от "Ислямска държава" през лятото на 2014 г.  Провежданата операция от иракската армия доведе до загуба за ДАЕШ на четвърт от териториите в Сирия и Ирак. 

Подкрепи Economic.bg